Sałatka z kalafiora i tuńczyka
Lubisz włoskie klimaty? Wypróbuj niebanalne połączenie pomidorów, zielonych oliwek i tuńczyka z puszki z ugotowanym kalafiorem.
Sałatka z kalafiora i tuńczyka SKŁADNIKI
1 kalafior
2 pomidory
50 dag zielonych oliwek bez pestek
1 puszka tuńczyka w oliwie
cukier
sól, pieprz
SOS:
1/2 szklanki majonezu
3 łyżki gęstej śmietany 18%
2 łyżeczki soku z cytryny
cukier
sól, pieprz
Sałatka z kalafiora i tuńczyka PRZYGOTOWANIE
Kalafior oczyścić, opłukać i gotować 10 minut w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Odcedzić, osączyć, ostudzić, podzielić na różyczki. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ósemki, dodać do kalafiora. Składniki posolić i popieprzyć. Na warzywach ułożyć rozdrobnionego tuńczyka, posypać oliwkami pokrojonymi w paski (kilka oliwek odłożyć do dekoracji).Przygotować sos: podane składniki połączyć, wymieszać, doprawić cukrem, solą i pieprzem.Tak przygotowaną sałatkę polać sosem i przybrać oliwkami. Przed podaniem schłodzić w lodówce.