Sałatka z kalafiora i tuńczyka
Lubisz włoskie klimaty? Wypróbuj niebanalne połączenie pomidorów, zielonych oliwek i tuńczyka z puszki z ugotowanym kalafiorem.
Sałatka z kalafiora i tuńczyka SKŁADNIKI
- 1 kalafior
- 2 pomidory
- 50 dag zielonych oliwek bez pestek
- 1 puszka tuńczyka w oliwie
- cukier, sól, pieprz
Sos
- 1/2 szklanki majonezu
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- cukier, sól, pieprz
Sałatka z kalafiora i tuńczyka PRZYGOTOWANIE
- Kalafior oczyścić, opłukać i gotować 10 minut w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Odcedzić, osączyć, ostudzić, podzielić na różyczki. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ósemki, dodać do kalafiora. Składniki posolić i popieprzyć. Na warzywach ułożyć rozdrobnionego tuńczyka, posypać oliwkami pokrojonymi w paski (kilka oliwek odłożyć do dekoracji).
- Przygotować sos: podane składniki połączyć, wymieszać, doprawić cukrem, solą i pieprzem.
- Tak przygotowaną sałatkę polać sosem i przybrać oliwkami. Przed podaniem schłodzić w lodówce.