Sałatka z tuńczykiem, ryżem, kukurydzą i ananasem
Ryż basmati ma wiele właściwości odżywczych, korzystnie wpływa na układ pokarmowy, dlatego warto przyrządzać z niego sałatki na przykład z dodatkiem tuńczyka czy kukurydzy.
Sałatka z tuńczykiem, ryżem, kukurydzą i ananasem SKŁADNIKI
2 torebki białego ryżu basmati
1 puszka tuńczyka
4 ogórki kiszone
100 g sera żółtego np. gouda
1 mała cebula
1 puszka ananasa w kawałkach
1 puszka kukurydzy
3 łyżki majonezu
sól, pieprz
mielona słodka papryka
Sałatka z tuńczykiem, ryżem, kukurydzą i ananasem PRZYGOTOWANIE
Ryż basmati ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, przesypać do miski i zostawić, aby ostygł. Ogórki kiszone, cebulę i ser pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka, ananasa i kukurydzę odsączyć z zalewy. Do miski z wystudzonym ryżem dodać wszystkie składniki i delikatnie wymieszać.