Cytrynowe pałki

Cytrynowe pałki z kurczaka można podawać z ryżem doprawionym skórką z cytryny. Tak podany kurczak na pewno przypadnie do gustu niejednej osobie.

Cytrynowe pałki

Cytrynowe pałki SKŁADNIKI

1 kg pałek kurczaka 3 cytryny 3 ząbki czosnku 2-3 czerwone papryki 1 cukinia kilka łyżek zielonego groszku mąka masło sól pieprz mielona słodka papryka

Cytrynowe pałki PRZYGOTOWANIE

Starannie umyte mięso osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Nacieramy solą, pieprzem, mieloną słodką papryką, następnie oprószamy mąką. Cytryny sparzyć, wyszorować. Z jednej cytryny zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Pozostałe pokroić w pół plasterki. Czosnek obrać, pokroić w plastry.

W brytfannie lub na dużej patelni z odczepioną rączką rozgrzać 2-3 łyżki masła, mięso przesmażyć na rumiano. Dodać czosnek pokrojony w plasterki, smażyć 3 minuty. Wlać dwie szklanki wody. Dodać sok i skórkę z cytryny. Wstawić do piekarnika, piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

W międzyczasie papryki oczyścić z nasion, podzielić na kawałki. Umytą cukinię pokroić w cienkie plasterki. Groszek sparzyć wrzątkiem. Warzywa razem z pokrojoną cytryną wrzucić do kurczaka na 15 minut przed końcem pieczenia. Gotowe danie wyłożyć na talerze, cytrynę usunąć.

Kurczak z patelni, dania z kurczaka to popularny must have polskiego domu. Jak przygotować kurczaka z patelni, przepisy kulinarne na dania z kurczaka, cytronowe pałki z kurczaka przepis.

Poprzedni artykuł

1 KOMENTARZ

  1. Ostatnio u koleżanki je jadłyśmy i bardzo nam smakowały. Sama je postanowiłam zrobić na nasze następne spotkanie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Przepisy

Kolorowe pomidory

Mieszanka żółtych i czerwonych pomidorów w sałatce to bardzo często spotykany składnik.

Żeberka duszone z cebulą

Żeberka duszone z cebulą, na smacznym bulionie grzybowym na jesienno-zimowy obiad

Rolada ze schabu nadziewana śliwkami

Rolada ze schabu zrobiona własnoręcznie to pomysł na pyszne danie obiadowe

Kwaśnica

Tradycyjna polska zupa z kiszonej kapusty, z dodatkiem ziemniaków i suszonych grzybów

Knedle po chłopsku

Dla chcącego nic trudnego. Warto się nauczyć zlepiać brzegi ciasta i toczyć te smakowite kulki.

Krokiety ziemniaczano-grzybowe

Smakują jako dodatek do pieczonych mięs, z sezonową surówką lub ulubionym sosem.

Paprykowy colesław

Paprykowy colesław to klasyczny dodatek do smażonego i pieczonego drobiu.

Rolada ze schabu

Z dodatkiem żurawiny i płatków migdałów, pachnące białym winem i przyprawami.

Karp zapiekany z grzybami

Karp w wielu polskich domach jest tradycyjnym daniem podawanym podczas Wigilii.

Zobacz aktualne promocje
Promocje, gazetki promocyjne