Cytrynowe pałki
Cytrynowe pałki z kurczaka można podawać z ryżem doprawionym skórką z cytryny. Tak podany kurczak na pewno przypadnie do gustu niejednej osobie.

Cytrynowe pałki SKŁADNIKI
1 kg pałek kurczaka • 3 cytryny • 3 ząbki czosnku • 2-3 czerwone papryki • 1 cukinia • kilka łyżek zielonego groszku • mąka • masło • sól • pieprz • mielona słodka papryka
Cytrynowe pałki PRZYGOTOWANIE
Starannie umyte mięso osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Nacieramy solą, pieprzem, mieloną słodką papryką, następnie oprószamy mąką. Cytryny sparzyć, wyszorować. Z jednej cytryny zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Pozostałe pokroić w pół plasterki. Czosnek obrać, pokroić w plastry.
W brytfannie lub na dużej patelni z odczepioną rączką rozgrzać 2-3 łyżki masła, mięso przesmażyć na rumiano. Dodać czosnek pokrojony w plasterki, smażyć 3 minuty. Wlać dwie szklanki wody. Dodać sok i skórkę z cytryny. Wstawić do piekarnika, piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
W międzyczasie papryki oczyścić z nasion, podzielić na kawałki. Umytą cukinię pokroić w cienkie plasterki. Groszek sparzyć wrzątkiem. Warzywa razem z pokrojoną cytryną wrzucić do kurczaka na 15 minut przed końcem pieczenia. Gotowe danie wyłożyć na talerze, cytrynę usunąć.
Kurczak z patelni, dania z kurczaka to popularny must have polskiego domu. Jak przygotować kurczaka z patelni, przepisy kulinarne na dania z kurczaka, cytronowe pałki z kurczaka przepis.
Ostatnio u koleżanki je jadłyśmy i bardzo nam smakowały. Sama je postanowiłam zrobić na nasze następne spotkanie.