Cytrynowe pałki
Cytrynowe pałki z kurczaka można podawać z ryżem doprawionym skórką z cytryny. Tak podany kurczak na pewno przypadnie do gustu niejednej osobie.

Cytrynowe pałki SKŁADNIKI
1 kg pałek kurczaka
3 cytryny
3 ząbki czosnku
2-3 czerwone papryki
1 cukinia
kilka łyżek zielonego groszku
mąka
masło
sól, pieprz do smaku
mielona słodka papryka
Cytrynowe pałki PRZYGOTOWANIE
Starannie umyte mięso osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Nacieramy solą, pieprzem, mieloną słodką papryką, następnie oprószamy mąką. Cytryny sparzyć, wyszorować. Z jednej cytryny zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Pozostałe pokroić w pół plasterki. Czosnek obrać, pokroić w plastry.
W brytfannie lub na dużej patelni z odczepioną rączką rozgrzać 2-3 łyżki masła, mięso przesmażyć na rumiano. Dodać czosnek pokrojony w plasterki, smażyć 3 minuty. Wlać dwie szklanki wody. Dodać sok i skórkę z cytryny. Wstawić do piekarnika, piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
W międzyczasie papryki oczyścić z nasion, podzielić na kawałki. Umytą cukinię pokroić w cienkie plasterki. Groszek sparzyć wrzątkiem. Warzywa razem z pokrojoną cytryną wrzucić do kurczaka na 15 minut przed końcem pieczenia. Gotowe danie wyłożyć na talerze, cytrynę usunąć.
Ostatnio u koleżanki je jadłyśmy i bardzo nam smakowały. Sama je postanowiłam zrobić na nasze następne spotkanie.