Placek z rabarbarem
Jak zrobić placek z rabarbarem? Ten przepis jest bardzo łatwy. Pieczesz ciasto, przygotowujesz masę z kilograma rabarbaru i cukru, na wierzchu układasz „kratkę” z ubitych białek, pieczesz i już!
Placek z rabarbarem SKŁADNIKI
CIASTO
2 czubate szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag masła
3-4 żółtka
1 łyżka cukru
2 łyżki bułki tartej
MASA RABARBAROWA
1 kg rabarbaru
2 szklanki cukru
NA WIERZCH
3-4 białka
3/4 szklanki cukru pudru
garść posiekanych orzechów włoskich
Placek z rabarbarem PRZYGOTOWANIE
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać żółtka utarte z cukrem, szybko zagnieść ciasto, owinąć je folią, włożyć do lodówki. W międzyczasie oczyścić rabarbar, pokroić na małe kawałki, włożyć do rondla, wsypać cukier i mieszając smażyć na małym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje i powstanie szklista gęsta masa. Z białek ubić pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier puder. Na końcu pianę wymieszać z posiekanymi orzechami.
Schłodzonym ciastem wylepić dno i boki formy, piec na złoty kolor w 200 stopniach przez około 40 minut. Wyjąć formę, posypać ciasto bułką tartą, rozłożyć na nim masę rabarbarową, przykryć je kratką z piany. Wstawić do piekarnika i piec w 160 stopniach do chwili, aż piana się zrumieni.

Bazylia
Bazylia posiada wiele właściwości, zarówno smakowych, jak i zdrowotnych. Jest znana ze swojego intensywnego, charakterystycznego aromatu i smaku.