Sałatka z kalafiora z pomidorami

Kalafior to nie tylko zupa lub przekąska polana masłem z tartą bułką. Z kalafiora można przygotować wiele ciekawych potraw i przysmaków, na przykład połączyć z pomidorami i zielonym groszkiem.

Sałatka z kalafiora z pomidorami SKŁADNIKI

1 nieduży kalafior 3 pomidory 1 puszka zielonego groszku 2 jajka ugotowane na twardo 1 pęczek koperku

Sos

4 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu 1 ząbek czosnku sól pieprz

Sałatka z kalafiora z pomidorami PRZYGOTOWANIE

Kalafior umyć i podzielić na różyczki. Pomidory sparzyć, obrać przekroić na ósemki. Groszek odsączyć z zalewy. Koperek umyć i posiekać. Jajka pokroić w grubą kostkę. Przygotować sos: zmiażdżyć czosnek, utrzeć z odrobiną soli i pieprzu, wymieszać z majonezem ubitym z jogurtem. Przygotowane wcześniej składniki połączyć, polać sosem i wymieszać.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Przepisy

Cytrynowe pałki

Cytrynowe pałki z kurczaka można podawać z ryżem doprawionym skórką z cytryny.

Kolorowe pomidory

Mieszanka żółtych i czerwonych pomidorów w sałatce to bardzo często spotykany składnik.

Żeberka duszone z cebulą

Żeberka duszone z cebulą, na smacznym bulionie grzybowym na jesienno-zimowy obiad

Rolada ze schabu nadziewana śliwkami

Rolada ze schabu zrobiona własnoręcznie to pomysł na pyszne danie obiadowe

Kwaśnica

Tradycyjna polska zupa z kiszonej kapusty, z dodatkiem ziemniaków i suszonych grzybów

Knedle po chłopsku

Dla chcącego nic trudnego. Warto się nauczyć zlepiać brzegi ciasta i toczyć te smakowite kulki.

Krokiety ziemniaczano-grzybowe

Smakują jako dodatek do pieczonych mięs, z sezonową surówką lub ulubionym sosem.

Paprykowy colesław

Paprykowy colesław to klasyczny dodatek do smażonego i pieczonego drobiu.

Rolada ze schabu

Z dodatkiem żurawiny i płatków migdałów, pachnące białym winem i przyprawami.

Zobacz aktualne promocje
Promocje, gazetki promocyjne