Biszkopt z truskawkami
Jeśli masz w domu niedużą kwadratową formę do pieczenia ciast, możesz przygotować biszkopt z truskawkami. Nie musisz się bać, że Ci nie wyjdzie. Nie ma takiej opcji. Na pewno będzie pyszny.
Biszkopt z truskawkami SKŁADNIKI
50 dag truskawek
20 dag masła
16 dag cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
20 dag mąki pszennej
4 dag mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
sól
Biszkopt z truskawkami PRZYGOTOWANIE
Utrzeć masło z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Podczas ucierania kolejno wbijać jajka, przy czym następne jajko wbić dopiero wtedy, gdy poprzednie połączy się z masą. Do gładkiej masy przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Kiedy składniki się połączą, przełożyć ciasto do natłuszczonej kwadratowej formy o boku 20 cm, posypać obranymi, umytymi, osuszonymi, pokrojonymi truskawkami. Piec 45 minut w 170 stopniach. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.