Musaka
Podczas wakacji spędzanych w gorącym słońcu Grecji w Twoim menu nie mogło zabraknąć pysznej greckiej zapiekanki, jaką jest musaka, przygotowana na bazie bakłażanów, pomidorów i mielonego mięsa.

Musaka SKŁADNIKI
1 kg bakłażanów
2 cebule
4-5 łyżek oliwy
500 g mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów w kawałkach 425 ml
sól, pieprz
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 litra sosu beszamelowego
2 żółtka
tłuszcz do formy
50 g świeżo startego parmezanu
listki oregano do przybrania
Musaka PRZYGOTOWANIE
Umyte bakłażany oczyścić i pokroić wzdłuż w plastry grubości 1 cm. Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę, rozgrzać oliwę i usmażyć płaty bakłażanów na złotobrązowy kolor. Bakłażany wyjąć, na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę. Do cebuli dodać mięso mielone i mocno je przysmażyć. Obrane ząbki czosnku drobno posiekać, dodać do mięsa. Kawałki pomidorów dodać do mięsa, całość przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i oregano.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Do wystudzonego sosu beszamelowego dodać żółtka, przyprawić solą i pieprzem. Natłuścić formę do zapiekanek. Ułożyć warstwę bakłażanów, następnie warstwę mięsa, przykryć bakłażanami. Każdą warstwę posypać niewielką ilością parmezanu. Polać z wierzchu sosem beszamelowym. Piec około 1 godzinę w piekarniku. Podawać przybraną listkami świeżego oregano.