Żeberka duszone z cebulą
Żeberka duszone z cebulą, na smacznym bulionie grzybowym, to wymarzone danie na jesienno-zimowy obiad. Do tego tłuczone ziemniaki lub kopytka, ulubiona surówka i obiad gotowy.
Żeberka duszone z cebulą SKŁADNIKI
1.5 kg żeberek
30 dag cebuli
pół szklanki kwaśnej śmietany 22%
3 łyżki przyprawy do zup
2 szklanki bulionu grzybowego z kostki
1 łyżka mąki
2 liście laurowe
pieprz ziarnisty
Żeberka duszone z cebulą PRZYGOTOWANIE
Umyte i osuszone mięso podzielić na porcję. Obsmażyć na gorącej patelni. Obraną i umytą cebulę posiekać. Żeberka układać warstwami przesypując cebulą. Dodać liście laurowe, pieprz, przyprawę do zup.
Wlać gorący bulion oraz wrzącą wodę w takiej ilości, aby pokryła mięso. Dusić na małym ogniu do miękkości. Pod koniec dodać śmietanę wymieszaną z mąką i zagotować. Podawać z kopytkami i surówką