Kolorowe pomidory
Kolorowe pomidory w sałatce to bardzo często spotykany składnik. Mieszanka żółtych i czerwonych pomidorów tworzy wspaniałe połączenie, a jeśli dodamy do nich także pomidory czekoladowe i odrobinę zielonej sałaty, kompozycja będzie wyglądać z pewnością oszałamiająco.

Kolorowe pomidory SKŁADNIKI
2-3 czerwone pomidory
2-3 żółte pomidory
2 czerwone cebule
kilka liści sałaty strzępiastej
garść listków czerwonej bazylii
6 łyżek oliwy
1 łyżka musztardy
sok wyciśnięty z cytryny
sól
pieprz
cukier
nasiona chia
Kolorowe pomidory PRZYGOTOWANIE
Dojrzałe pomidory opłukać starannie pod bieżącą wodą, osuszyć. Jeśli wolimy w sałatce pomidory bez skórki, to można je sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą, następnie obrać ze skórki. Tak przygotowane pomidory pokroić w plasterki.
Obrać i opłukać czerwone cebule, pokroić je w krążki. Kilka liści sałaty umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem lub w specjalnej wirówce do sałaty. Osuszone liście rozłożyć na talerzach lub jednym większym półmisku. Na nich układać na przemian żółte i czerwone pomidory, obłożyć je cebulą.
Opłukać i osuszyć listki czerwonej bazylii. Na sos utrzeć oliwę z łyżką soku wyciśniętego ze sparzonej cytryny. Dodać musztardę, doprawić sos do smaku solą, pieprzem i cukrem. Sałatkę z kolorowych pomidorów polać sosem, posypać 1-2 łyżkami nasion chia. Udekorować listkami czerwonej bazylii, od razu podawać.