Rolada ze schabu nadziewana śliwkami
Rolada ze schabu zrobiona własnoręcznie, w domowym zaciszu, to pomysł na pyszne danie obiadowe lub dodatek do pieczywa czy ulubionej sałatki.
Rolada ze schabu nadziewana śliwkami SKŁADNIKI
1.5 kg schabu środkowego bez kości • 15 dag miękkich śliwek suszonych bez pestek • 5 dag masła • sól • pieprz • 1 łyżka ziół prowansalskich • 1 łyżka masła do posmarowania rolady
Rolada ze schabu nadziewana śliwkami PRZYGOTOWANIE
Umyte i osuszone mięso rozkroić nożem w ten sposób by powstał prostokąt, posolić. Masło lekko podgrzać, posmarować nim mięso z jednej strony, posypać ziołami prowansalskimi i pieprzem, obłożyć śliwkami.
Schab zwinąć, obwiązać sznurkiem, posmarować masłem. Piec w brytfance w gorącym piekarniku, podlewając od czasu do czasu powstającym w czasie pieczenia sosem.
Kocham jeść rolady z różnymi dodatkami a dzięki śliwkom czuję wakacyjny smak. Każdy kto jest u mnie na obiedzie, chce ich spróbować.