Rolada ze schabu nadziewana śliwkami
Rolada ze schabu zrobiona własnoręcznie, w domowym zaciszu, to pomysł na pyszne danie obiadowe lub dodatek do pieczywa czy ulubionej sałatki.
Rolada ze schabu nadziewana śliwkami SKŁADNIKI
- 1,5 kg schabu środkowego bez kości
- 15 dag miękkich śliwek suszonych bez pestek
- 5 dag masła
- sól pieprz
- jedna łyżka ziół prowansalskich
- jedna łyżka masła do posmarowania rolady
Rolada ze schabu nadziewana śliwkami PRZYGOTOWANIE
- Umyte i osuszone mięso rozkroić nożem w ten sposób by powstał prostokąt, posolić. Masło lekko podgrzać, posmarować nim mięso z jednej strony, posypać ziołami prowansalskimi i pieprzem, obłożyć śliwkami.
- Schab zwinąć, obwiązać sznurkiem, posmarować masłem. Piec w brytfance w gorącym piekarniku, podlewając od czasu do czasu powstającym w czasie pieczenia sosem.