Strona głównaPrzepisy kulinarneSmażone dzwonka karpia

Smażone dzwonka karpia

Jak sprawdzić czy karp, którego widzimy w sklepie, jest świeży? Ryba powinna mieć przyjemny zapach, jej skóra powinna być gładka, bez odbarwień i plam. Oczy ryby nie mogą być zapadnięte, powinny być błyszczące. Skrzela powinny mieć intensywnie czerwony kolor.

Smażone dzwonka karpia

Smażone dzwonka karpia SKŁADNIKI

1 kg tuszki karpia
50g masła klarowanego
3 łyżki soli
2 łyżki mąki
3 łyżki bułki tartej
sok z 2-3 cytryn

Smażone dzwonka karpia PRZYGOTOWANIE

Rybę smażymy na maśle klarowanym, które ma bardzo wysoki punkt dymienia, a to jest bardzo ważne przy smażeniu ryby, dzięki temu nasza ryba będzie mieć maślany smak. Wypatroszoną rybę dokładnie płuczemy, suszymy, tępą stroną noża ściągamy łuski od ogona w stronę głowy. Z powierzchni skóry ściągamy śluz: do siatki po ziemniakach wkładamy rybę, i pod bieżącą zimną wodą pocieramy przez minutę siateczką o skórę ryby, w ten sposób skutecznie i łatwo pozbywamy się śluzu.

Od tuszki najpierw odcinamy głowę, ogon, płetwy i tuszkę porcjujemy na dzwonka o grubości około 2 cm. Tak przygotowane kawałki ryby przekładamy do miski, nacieramy porządnie solą, wyciskamy sok z cytryny, miskę przykrywamy folią spożywczą i całość wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny.

Następnie zdejmujemy folię, odsączamy z soku z cytryny, ściągamy sól z każdego kawałka karpia. Ryby już nie płuczemy, tylko dokładnie osuszamy ręcznikiem. Do miseczki wsypujemy mąkę i bułkę tartą, mieszamy razem i panierujemy dzwonka dokładnie ze wszystkich stron. Palnik pod patelnią rozgrzewamy do maksymalnej mocy kuchenki. Przekładamy na patelnię tłuszcz i czekamy aż się rozgrzeje, tłuszcz musi być maksymalnie gorący. Kiedy dzwonka są już ułożone na patelni, zmniejszamy moc kuchenki do połowy. Smażymy około 5-7 minut z każdej strony dzwonka. Z drugiej strony rybę smażymy nieco krócej, gdyż rozgrzane mięso potrzebuje już znacznie mniej czasu na obróbkę termiczną. Usmażone dzwonka przekładamy na papier, odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Smacznego

Smoothie czyli samo zdrowie

Smoothie czyli samo zdrowie

Jeśli chcesz uzyskać jak najwięcej korzyści zdrowotnych ze smoothie, wybieraj składniki, które są bogate w witaminy, minerały, błonnik i antyoksydanty.

Poprzedni artykuł

1 KOMENTARZ

  1. To przepis, który przywołuje smaki rodzinne tradycji i wprowadza do kuchni nutę świątecznej magii! Dzwonka karpia smażone na złocisty kolor to nie tylko pyszny sposób na przyrządzenie ryby, ale również prawdziwa uczta dla podniebienia.

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Przepisy

MUSAKA

W Twoim menu nie może zabraknąć pysznej greckiej zapiekanki, jaką jest musaka.

BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI

Nie musisz się bać, że Ci nie wyjdzie. Na pewno ten biszkopt z truskawkami będzie pyszny.

Placek z rabarbarem

Jak zrobić placek z rabarbarem? Ten przepis jest bardzo łatwy. Przygotowanie to godzinka.

Sałatka z tuńczykiem, ryżem, kukurydzą i ananasem

Ryż basmati ma wiele właściwości odżywczych, korzystnie wpływa na układ pokarmowy.

Naleśniki bez mąki

Lubisz naleśniki? Wypróbuj takie bez mąki, zawierające tylko 4 proste składniki.

Cytrynowe pałki z kurczaka

Cytrynowe pałki z kurczaka można podawać z ryżem doprawionym skórką z cytryny.

Kolorowe pomidory

Mieszanka żółtych i czerwonych pomidorów w sałatce to bardzo często spotykany składnik.

Żeberka duszone z cebulą

Żeberka duszone z cebulą, na smacznym bulionie grzybowym na jesienno-zimowy obiad

Rolada ze schabu nadziewana śliwkami

Rolada ze schabu zrobiona własnoręcznie to pomysł na pyszne danie obiadowe

Zobacz aktualne promocje
Promocje, gazetki promocyjne