Ciasto francuskie z jabłkami

Ciasto francuskie z dodatkiem pokrojonych jabłek, posmarowane smaczną morelową marmoladą. W sam raz na letnie popołudnie, do kawy, na spotkanie z przyjaciółkami.

Ciasto francuskie z jabłkami SKŁADNIKI

500 g mrożonego francuskiego ciasta 75 dag jabłek 2 łyżki mąki 5 dag masła 7 dag cukru 1/3 słoika marmolady morelowej

Ciasto francuskie z jabłkami PRZYGOTOWANIE

Ciasto francuskie rozmrozić. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, każdą cząstkę jabłka pokroić na cieniutkie plasterki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Rozwinąć rozmrożone ciasto na posypanej mąką stolnicy, przekroić wzdłuż na 4 paski, a następnie wszerz na 3, tworząc 12 prostokątów.

Blachę do pieczenia wysmarować masłem, ułożyć na niej porcje ciasta. Pokrojone jabłka ułożyć na cieście i posypać cukrem. Piec około 35 minut, do zrumienienia. Gotowe ciastka posmarować podgrzaną marmoladą morelową.



Jak wykorzystać ciasto francuskie? Możesz przygotować tartę z jabłkami, rogaliki z ciasta francuskiego, można także zrobić takie właśnie proste i łatwe w wykonaniu ciastka z jabłkami i odrobiną marmolady.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

1 KOMENTARZ

  1. Właśnie wczoraj miałam ochotę na coś nowego do spróbowania,ponieważ uwielbiam spędzać czas w kuchni i szukać czegoś nowego czego jeszcze nie próbowałam

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Przepisy

Cytrynowe pałki

Cytrynowe pałki z kurczaka można podawać z ryżem doprawionym skórką z cytryny.

Kolorowe pomidory

Mieszanka żółtych i czerwonych pomidorów w sałatce to bardzo często spotykany składnik.

Żeberka duszone z cebulą

Żeberka duszone z cebulą, na smacznym bulionie grzybowym na jesienno-zimowy obiad

Rolada ze schabu nadziewana śliwkami

Rolada ze schabu zrobiona własnoręcznie to pomysł na pyszne danie obiadowe

Kwaśnica

Tradycyjna polska zupa z kiszonej kapusty, z dodatkiem ziemniaków i suszonych grzybów

Knedle po chłopsku

Dla chcącego nic trudnego. Warto się nauczyć zlepiać brzegi ciasta i toczyć te smakowite kulki.

Krokiety ziemniaczano-grzybowe

Smakują jako dodatek do pieczonych mięs, z sezonową surówką lub ulubionym sosem.

Paprykowy colesław

Paprykowy colesław to klasyczny dodatek do smażonego i pieczonego drobiu.

Rolada ze schabu

Z dodatkiem żurawiny i płatków migdałów, pachnące białym winem i przyprawami.

Zobacz aktualne promocje
Promocje, gazetki promocyjne