Ciasto francuskie z jabłkami
Ciasto francuskie z dodatkiem pokrojonych jabłek, posmarowane smaczną morelową marmoladą. W sam raz na letnie popołudnie, do kawy, na spotkanie z przyjaciółkami.
Ciasto francuskie z jabłkami SKŁADNIKI
500 g mrożonego francuskiego ciasta • 75 dag jabłek • 2 łyżki mąki • 5 dag masła • 7 dag cukru • 1/3 słoika marmolady morelowej
Ciasto francuskie z jabłkami PRZYGOTOWANIE
Ciasto francuskie rozmrozić. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, każdą cząstkę jabłka pokroić na cieniutkie plasterki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Rozwinąć rozmrożone ciasto na posypanej mąką stolnicy, przekroić wzdłuż na 4 paski, a następnie wszerz na 3, tworząc 12 prostokątów.
Blachę do pieczenia wysmarować masłem, ułożyć na niej porcje ciasta. Pokrojone jabłka ułożyć na cieście i posypać cukrem. Piec około 35 minut, do zrumienienia. Gotowe ciastka posmarować podgrzaną marmoladą morelową.
Jak wykorzystać ciasto francuskie? Możesz przygotować tartę z jabłkami, rogaliki z ciasta francuskiego, można także zrobić takie właśnie proste i łatwe w wykonaniu ciastka z jabłkami i odrobiną marmolady.
Właśnie wczoraj miałam ochotę na coś nowego do spróbowania,ponieważ uwielbiam spędzać czas w kuchni i szukać czegoś nowego czego jeszcze nie próbowałam