Muffiny dyniowe

Muffiny dyniowe pozwolą smacznie rozpocząć kolejny dzień, rano dodadzą niezbędnej energii, mogą być smaczną przekąską do kawy lub herbaty.

  • 200 g dyni startej na tarce
  • 200 g brązowego cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • 90 ml oleju rzepakowego
  • 2 spore garści posiekanych orzechów włoskich
  • 1 garść rodzynek
  • 5 drobno posiekanych daktyli
  • 5 drobno posiekanych suszonych moreli
  • 3 kopiate łyżki płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypta soli

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i mieszamy łyżką.

Gotową masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.

Pieczemy około 25-30 minut (sprawdzamy suchym patyczkiem, wbitym w muffinkę).

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *