Muffiny dyniowe

Muffiny dyniowe pozwolą smacznie rozpocząć kolejny dzień, rano dodadzą niezbędnej energii, mogą być smaczną przekąską do kawy lub herbaty.

muffiny

SKŁADNIKI

  • 200 g dyni startej na tarce
  • 200 g brązowego cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • 90 ml oleju rzepakowego
  • 2 spore garści posiekanych orzechów włoskich
  • 1 garść rodzynek
  • 5 drobno posiekanych daktyli
  • 5 drobno posiekanych suszonych moreli
  • 3 kopiate łyżki płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i mieszamy łyżką. Gotową masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy około 25-30 minut (sprawdzamy suchym patyczkiem, wbitym w muffinkę).

Poprzedni artykułPlacek rabarbarowy
Następny artykułSzarlotka z kruszonką

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Share post:

Subscribe

Popularne przepisy

Inne przepisy kulinarne
inne przepisy

Konfitury z zielonych pomidorów

Do przygotowania tej konfitury można wykorzystać niedojrzałe pomidory. Zaskakująca w smaku, jest świetnym dodatkiem do kanapek, naleśników i mięs.

Sałatka pomidorowa

Bardzo prosta w przygotowaniu sałatka z czerwonych pomidorów w połączeniu z czarnymi oliwkami. Czosnek, bazylia i majeranek to idealne dodatki do tego dania.

Sałatka z gruszkami i bekonem

Smak tego dość nietypowego połączenia gruszek i cykorii z bekonem z pewnością urozmaici kilka liści czerwonej sałaty.

Sałatka nicejska

Kolorowa, lekka i zdrowa, będzie ozdobą każdego posiłku. Z sałatą, pomidorami, czerwoną cebulą, tuńczykiem, filetami anchois, dwoma rodzajami oliwek.