Szarlotka z kruszonką

PRZEPISY KULINARNE

Z obu rodzajów mąki, cukru, masła i jajka zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią, schłodzić godzinę w lodówce. Ciastem wylepić blachę o wymiarach 25×35, uformować rant. Schłodzić.

SKŁADNIKI

  • 150g mąki pszennej
  • 150g zimnego masła
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 50g cukru
  • 1 jajko
Szarlotka

PRZYGOTOWANIE

Przygotować ciasto jak wyżej.

Przygotować kruszonkę: oba rodzaje mąki, wiórki kokosowe, 50g cukru i 150g masła posiekać. Schłodzić. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Stopić w rondelku resztę masła. Dodać jabłka, 50g cukru i cukier waniliowy. Dusić, aż jabłka się rozpadną. Przyprawić estragonem i tymiankiem, wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Ciasto w foremce posmarować w marmoladą, wyłożyć masę jabłkową, wygładzić. Kawałki kruszonki rozsypać równomiernie na jabłkach. Piec około 50 minut.

Poprzedni artykułMuffiny dyniowe
Następny artykułSyrop z mniszka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Zobacz wpisy

Podobne wpisy