Szarlotka z kruszonką

Szarlotka z kruszonką z dodatkiem wiórków kokosowych to pyszne, proste do przygotowania ciasto. Wystarczy kilka chwil i smaczne ciasto gotowe.

SKŁADNIKI

  • 150g mąki pszennej
  • 150g zimnego masła
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 50g cukru
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE

Z obu rodzajów mąki, cukru, masła i jajka zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią, schłodzić godzinę w lodówce. Ciastem wylepić blachę o wymiarach 25×35, uformować rant. Schłodzić.

Przygotować kruszonkę: oba rodzaje mąki, wiórki kokosowe, 50g cukru i 150g masła posiekać. Schłodzić. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Stopić w rondelku resztę masła. Dodać jabłka, 50g cukru i cukier waniliowy. Dusić, aż jabłka się rozpadną. Przyprawić estragonem i tymiankiem, wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Ciasto w foremce posmarować w marmoladą, wyłożyć masę jabłkową, wygładzić. Kawałki kruszonki rozsypać równomiernie na jabłkach. Piec około 50 minut.

Poprzedni artykułMuffiny dyniowe
Następny artykułSyrop z mniszka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Share post:

Subscribe

Popularne przepisy

Inne przepisy kulinarne
inne przepisy

Konfitury z zielonych pomidorów

Do przygotowania tej konfitury można wykorzystać niedojrzałe pomidory. Zaskakująca w smaku, jest świetnym dodatkiem do kanapek, naleśników i mięs.

Sałatka pomidorowa

Bardzo prosta w przygotowaniu sałatka z czerwonych pomidorów w połączeniu z czarnymi oliwkami. Czosnek, bazylia i majeranek to idealne dodatki do tego dania.

Sałatka z gruszkami i bekonem

Smak tego dość nietypowego połączenia gruszek i cykorii z bekonem z pewnością urozmaici kilka liści czerwonej sałaty.

Sałatka nicejska

Kolorowa, lekka i zdrowa, będzie ozdobą każdego posiłku. Z sałatą, pomidorami, czerwoną cebulą, tuńczykiem, filetami anchois, dwoma rodzajami oliwek.