Szarlotka z kruszonką

Z obu rodzajów mąki, cukru, masła i jajka zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąc folią, schłodzić godzinę w lodówce. Ciastem wylepić blachę o wymiarach 25×35, uformować rant. Schłodzić.

Szarlotka z kruszonką

CIASTO

  • 150g mąki pszennej
  • 150g zimnego masła
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 50g cukru
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE

Przygotować ciasto jak wyżej.

Przygotować kruszonkę: oba rodzaje mąki, wiórki kokosowe, 50g cukru i 150g masła posiekać. Schłodzić. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Stopić w rondelku resztę masła. Dodać jabłka, 50g cukru i cukier waniliowy. Dusić, aż jabłka się rozpadną. Przyprawić estragonem i tymiankiem, wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Ciasto w foremce posmarować w marmoladą, wyłożyć masę jabłkową, wygładzić. Kawałki kruszonki rozsypać równomiernie na jabłkach. Piec około 50 minut.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *