Placek rabarbarowy
Szybki i prosty pomysł na placek z rabarbarem i słodką kruszonką. Idealne ciasto do popołudniowej kawy czy dodatek do niedzielnego śniadania.
Placek rabarbarowy SKŁADNIKI
1 kg rabarbaru
15 dag cukru
masło do wysmarowania formy
cukier puder do posypania ciasta
CIASTO
25 dag mąki
12 dag masła
5 dag cukru
1 jajko
1/2 szklanki wody
sól
KRUSZONKA
10 dag masła
10 dag cukru
10 dag mąki
cukier waniliowy
Placek rabarbarowy PRZYGOTOWANIE
Połączyć składniki na ciasto, szybko zagnieść, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Umyty i obrany ze skóry rabarbar pokroić na kawałki. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem okrągłą formę o średnicy 28 cm. Na cieście ułożyć rabarbar, posypać cukrem.
Przygotować kruszonkę, rozcierając w palcach masło, cukier, mąkę i cukier waniliowy. Rabarbar posypać kruszonką, ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 40 minut w temperaturze 200 stopni.
Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.