Placek rabarbarowy

Szybki i prosty pomysł na placek z rabarbarem i słodką kruszonką. Idealne ciasto do popołudniowej kawy czy dodatek do niedzielnego śniadania.

SKŁADNIKI

  • 1 kg rabarbaru
  • 15 dag cukru
  • masło do wysmarowania formy
  • cukier puder do posypania ciasta

CIASTO

  • 25 dag mąki
  • 12 dag masła
  • 5 dag cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki wody
  • sól

KRUSZONKA

  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 10 dag mąki
  • cukier waniliowy

PRZYGOTOWANIE

  1. Połączyć składniki na ciasto, szybko zagnieść, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Umyty i obrany ze skóry rabarbar pokroić na kawałki. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem okrągłą formę o średnicy 28 cm. Na cieście ułożyć rabarbar, posypać cukrem.
  2. Przygotować kruszonkę, rozcierając w palcach masło, cukier, mąkę i cukier waniliowy. Rabarbar posypać kruszonką, ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 40 minut w temperaturze 200 stopni.
  3. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.

Poprzedni artykułCebulaki z ryżem i pokrzywą
Następny artykułMuffiny dyniowe

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Share post:

Subscribe

Popularne przepisy

Inne przepisy kulinarne
inne przepisy

Konfitury z zielonych pomidorów

Do przygotowania tej konfitury można wykorzystać niedojrzałe pomidory. Zaskakująca w smaku, jest świetnym dodatkiem do kanapek, naleśników i mięs.

Sałatka pomidorowa

Bardzo prosta w przygotowaniu sałatka z czerwonych pomidorów w połączeniu z czarnymi oliwkami. Czosnek, bazylia i majeranek to idealne dodatki do tego dania.

Sałatka z gruszkami i bekonem

Smak tego dość nietypowego połączenia gruszek i cykorii z bekonem z pewnością urozmaici kilka liści czerwonej sałaty.

Sałatka nicejska

Kolorowa, lekka i zdrowa, będzie ozdobą każdego posiłku. Z sałatą, pomidorami, czerwoną cebulą, tuńczykiem, filetami anchois, dwoma rodzajami oliwek.