Konfitury z zielonych pomidorów

Do przygotowania tej konfitury z zielonych pomidorów można wykorzystać niedojrzałe pomidory. Konfitura zaskakująca w smaku, jest świetnym dodatkiem do kanapek, naleśników i mięs. Jeżeli więc zastanawiasz się, co zrobić, jeśli zostaną Ci zielone pomidory, koniecznie zrób tę konfiturę.

SKŁADNIKI

  • 1 kg małych zielonych pomidorów
  • 1 kg cukru
  • 10 dag rodzynek
  • cienko obrana skórka z połowy pomarańczy
  • 1 kawałek cynamonu (około 2 cm)
  • 4 goździki
  • 4 ziarna ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE

  1. Umyte pomidory osączyć, pokroić na ósemki, zblanszować, zanurzając na 2 minuty we wrzątku. Skórkę pomarańczową drobno pokroić. Rodzynki umyć i osuszyć.
  2. Z cukru i pół szklanki wody ugotować syrop. Do syropu dodać pomidory, skórkę pomarańczową i przyprawy, gotować około 3 minuty. Zdjąć z ognia, przykryć ściereczką, pozostawić do następnego dnia. Na drugi dzień z syropu wyjąć przyprawy, dodać rodzynki, całość zagotować i odstawić. Kiedy ostygnie, ponownie zagotować. Proces powtarzać, aż owoce będą szkliste, a syrop uzyska barwę ciemnego miodu.
  3. Gorące konfitury wkładać do wyparzonych słoików, słoiki szczelnie zamykać, odwracać do góry dnem, odstawić do wystygnięcia.
Poprzedni artykułSałatka pomidorowa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Share post:

Subscribe

Popularne przepisy

Inne przepisy kulinarne
inne przepisy

Sałatka pomidorowa

Bardzo prosta w przygotowaniu sałatka z czerwonych pomidorów w połączeniu z czarnymi oliwkami. Czosnek, bazylia i majeranek to idealne dodatki do tego dania.

Sałatka z gruszkami i bekonem

Smak tego dość nietypowego połączenia gruszek i cykorii z bekonem z pewnością urozmaici kilka liści czerwonej sałaty.

Sałatka nicejska

Kolorowa, lekka i zdrowa, będzie ozdobą każdego posiłku. Z sałatą, pomidorami, czerwoną cebulą, tuńczykiem, filetami anchois, dwoma rodzajami oliwek.

Apple pie

Amerykańska szarlotka, apple pie, najsmaczniejsza będzie z szarą renetą lub Red Delicious.