Konfitury z zielonych pomidorów

Do przygotowania tej konfitury z zielonych pomidorów można wykorzystać niedojrzałe pomidory. Konfitura zaskakująca w smaku, jest świetnym dodatkiem do kanapek, naleśników i mięs. Jeżeli więc zastanawiasz się, co zrobić, jeśli zostaną Ci zielone pomidory, koniecznie zrób tę konfiturę.

Konfitury z zielonych pomidorów SKŁADNIKI

1 kg małych zielonych pomidorów 1 kg cukru 10 dag rodzynek cienko obrana skórka z połowy pomarańczy 1 kawałek cynamonu (około 2 cm) 4 goździki 4 ziarna ziela angielskiego

Konfitury z zielonych pomidorów PRZYGOTOWANIE

Umyte pomidory osączyć, pokroić na ósemki, zblanszować, zanurzając na 2 minuty we wrzątku. Skórkę pomarańczową drobno pokroić. Rodzynki umyć i osuszyć.

Z cukru i pół szklanki wody ugotować syrop. Do syropu dodać pomidory, skórkę pomarańczową i przyprawy, gotować około 3 minuty. Zdjąć z ognia, przykryć ściereczką, pozostawić do następnego dnia. Na drugi dzień z syropu wyjąć przyprawy, dodać rodzynki, całość zagotować i odstawić. Kiedy ostygnie, ponownie zagotować. Proces powtarzać, aż owoce będą szkliste, a syrop uzyska barwę ciemnego miodu.

Gorące konfitury wkładać do wyparzonych słoików, słoiki szczelnie zamykać, odwracać do góry dnem, odstawić do wystygnięcia.



Poprzedni artykuł
Następny artykuł

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Przepisy

Cytrynowe pałki

Cytrynowe pałki z kurczaka można podawać z ryżem doprawionym skórką z cytryny.

Kolorowe pomidory

Mieszanka żółtych i czerwonych pomidorów w sałatce to bardzo często spotykany składnik.

Żeberka duszone z cebulą

Żeberka duszone z cebulą, na smacznym bulionie grzybowym na jesienno-zimowy obiad

Rolada ze schabu nadziewana śliwkami

Rolada ze schabu zrobiona własnoręcznie to pomysł na pyszne danie obiadowe

Kwaśnica

Tradycyjna polska zupa z kiszonej kapusty, z dodatkiem ziemniaków i suszonych grzybów

Knedle po chłopsku

Dla chcącego nic trudnego. Warto się nauczyć zlepiać brzegi ciasta i toczyć te smakowite kulki.

Krokiety ziemniaczano-grzybowe

Smakują jako dodatek do pieczonych mięs, z sezonową surówką lub ulubionym sosem.

Paprykowy colesław

Paprykowy colesław to klasyczny dodatek do smażonego i pieczonego drobiu.

Rolada ze schabu

Z dodatkiem żurawiny i płatków migdałów, pachnące białym winem i przyprawami.

Zobacz aktualne promocje
Promocje, gazetki promocyjne