Konfitury z zielonych pomidorów

PRZEPISY KULINARNE

Do przygotowania tej konfitury można wykorzystać niedojrzałe pomidory. Zaskakująca w smaku, jest świetnym dodatkiem do kanapek, naleśników i mięs.

SKŁADNIKI

  • 1 kg małych zielonych pomidorów
  • 1 kg cukru
  • 10 dag rodzynek
  • cienko obrana skórka z połowy pomarańczy
  • 1 kawałek cynamonu (około 2 cm)
  • 4 goździki
  • 4 ziarna ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE

  1. Umyte pomidory osączyć, pokroić na ósemki, zblanszować, zanurzając na 2 minuty we wrzątku. Skórkę pomarańczową drobno pokroić. Rodzynki umyć i osuszyć.
  2. Z cukru i pół szklanki wody ugotować syrop. Do syropu dodać pomidory, skórkę pomarańczową i przyprawy, gotować około 3 minuty. Zdjąć z ognia, przykryć ściereczką, pozostawić do następnego dnia. Na drugi dzień z syropu wyjąć przyprawy, dodać rodzynki, całość zagotować i odstawić. Kiedy ostygnie, ponownie zagotować. Proces powtarzać, aż owoce będą szkliste, a syrop uzyska barwę ciemnego miodu.
  3. Gorące konfitury wkładać do wyparzonych słoików, słoiki szczelnie zamykać, odwracać do góry dnem, odstawić do wystygnięcia.
Poprzedni artykułSałatka pomidorowa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Zobacz wpisy

Podobne wpisy