Konfitury z zielonych pomidorów
Do przygotowania tej konfitury z zielonych pomidorów można wykorzystać niedojrzałe pomidory. Konfitura zaskakująca w smaku, jest świetnym dodatkiem do kanapek, naleśników i mięs. Jeżeli więc zastanawiasz się, co zrobić, jeśli zostaną Ci zielone pomidory, koniecznie zrób tę konfiturę.
Konfitury z zielonych pomidorów SKŁADNIKI
1 kg małych zielonych pomidorów • 1 kg cukru • 10 dag rodzynek • cienko obrana skórka z połowy pomarańczy • 1 kawałek cynamonu (około 2 cm) • 4 goździki • 4 ziarna ziela angielskiego
Konfitury z zielonych pomidorów PRZYGOTOWANIE
Umyte pomidory osączyć, pokroić na ósemki, zblanszować, zanurzając na 2 minuty we wrzątku. Skórkę pomarańczową drobno pokroić. Rodzynki umyć i osuszyć.
Z cukru i pół szklanki wody ugotować syrop. Do syropu dodać pomidory, skórkę pomarańczową i przyprawy, gotować około 3 minuty. Zdjąć z ognia, przykryć ściereczką, pozostawić do następnego dnia. Na drugi dzień z syropu wyjąć przyprawy, dodać rodzynki, całość zagotować i odstawić. Kiedy ostygnie, ponownie zagotować. Proces powtarzać, aż owoce będą szkliste, a syrop uzyska barwę ciemnego miodu.
Gorące konfitury wkładać do wyparzonych słoików, słoiki szczelnie zamykać, odwracać do góry dnem, odstawić do wystygnięcia.