Placki z cukinii z sosem z awokado
Placki z cukinii są ciekawą alternatywą dla osób, którym znudziły się już placki ziemniaczane i chcą spróbować innych smaków. Również osoby, które unikają potraw z ziemniaków, mogą przygotować te pyszne placki z cukinii.
Placki z cukinii z sosem z awokado SKŁADNIKI
1 cukinia
1 jajko
1 szklanka mąki
ser gorgonzola lub feta
sól, pieprz
olej
SOS:
1 awokado
1 ząbek czosnku
1 łyżka jogurtu naturalnego
kilka listków mięty
sok z połowy limonki
Placki z cukinii z sosem z awokado PRZYGOTOWANIE
Cukinie myjemy, odcinamy końcówki, nie obieramy. Trzemy na tarce o dużych oczkach. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ser kroimy w nieduże kawałki kropkę dodajemy do cukinii, mieszamy na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy placki z obu stron na rumiano.
Umyte awokado obieramy i usuwamy pestkę. Miąższ starannie rozdrabniamy, w sklepie a my z sokiem z limonki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt naturalny i posiekane listki mięty. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy do gorących placków.
O, jaki fajny przepis na danie które mogę zaserwować dla rodziny i znajomych.