Placki z cukinii z sosem z awokado
Placki z cukinii są ciekawą alternatywą dla osób, którym znudziły się już placki ziemniaczane i chcą spróbować innych smaków. Również osoby, które unikają potraw z ziemniaków, mogą przygotować te pyszne placki z cukinii.
Placki z cukinii z sosem z awokado SKŁADNIKI
1 cukinia • 1 jajko • 1 szklanka mąki • ser gorgonzola lub feta • sól • pieprz • olej • SKŁADNIKI NA SOS: 1 awokado • 1 ząbek czosnku • 1 łyżka jogurtu naturalnego • kilka listków mięty • sok z połowy limonki
Placki z cukinii z sosem z awokado PRZYGOTOWANIE
Cukinie myjemy, odcinamy końcówki, nie obieramy. Trzemy na tarce o dużych oczkach. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ser kroimy w nieduże kawałki kropkę dodajemy do cukinii, mieszamy na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy placki z obu stron na rumiano.
Umyte awokado obieramy i usuwamy pestkę. Miąższ starannie rozdrabniamy, w sklepie a my z sokiem z limonki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt naturalny i posiekane listki mięty. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy do gorących placków.
O, jaki fajny przepis na danie które mogę zaserwować dla rodziny i znajomych.