Sałatka pomidorowa
Sałatka pomidorowa, bardzo prosta w przygotowaniu sałatka z czerwonych pomidorów w połączeniu z czarnymi oliwkami. Czosnek, bazylia i majeranek to idealne dodatki do tego dania.
Sałatka pomidorowa SKŁADNIKI
50 dag pomidorów
2 szklanki miękiszu pszennego chleba pokrojonego w kostkę
1/4 szklanki czarnych oliwek
garść posiekanych liści bazylii
1 łyżka posiekanych listków majeranku
1/4 szklanki oliwy
1 łyżka czerwonego octu winnego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Sałatka pomidorowa PRZYGOTOWANIE
Umyte pomidory pokroić w ósemki, wymieszać z kawałkami chleba i oliwkami, posypać ziołami. Ząbek czosnku rozgnieść na pastę ze szczyptą soli. Ocet wymieszać z pastą czosnkową, przyprawić pieprzem. Powoli wlewać oliwę, wciąż ucierając. Kiedy sos zgęstnieje, polać nim sałatkę. Podawać po około 15 minutach.