Sałatka pomidorowa
Sałatka pomidorowa, bardzo prosta w przygotowaniu sałatka z czerwonych pomidorów w połączeniu z czarnymi oliwkami. Czosnek, bazylia i majeranek to idealne dodatki do tego dania.
Sałatka pomidorowa SKŁADNIKI
50 dag pomidorów • 2 szklanki miękiszu pszennego chleba pokrojonego w kostkę • 1/4 szklanki czarnych oliwek • garść posiekanych liści bazylii • 1 łyżka posiekanych listków majeranku • 1/4 szklanki oliwy • 1 łyżka czerwonego octu winnego • 1 ząbek czosnku • sól • pieprz
Sałatka pomidorowa PRZYGOTOWANIE
Umyte pomidory pokroić w ósemki, wymieszać z kawałkami chleba i oliwkami, posypać ziołami. Ząbek czosnku rozgnieść na pastę ze szczyptą soli. Ocet wymieszać z pastą czosnkową, przyprawić pieprzem. Powoli wlewać oliwę, wciąż ucierając. Kiedy sos zgęstnieje, polać nim sałatkę. Podawać po około 15 minutach.