Karp zapiekany z grzybami
Karp w wielu polskich domach jest tradycyjnym daniem podawanym podczas Wigilii. Można go przygotować na wiele różnych sposobów. Wypróbuj ten, karp wychodzi naprawdę smaczny.
Karp zapiekany z grzybami SKŁADNIKI
4 dzwonka lub filety z karpia
3 łyżki soku z cytryny
500g mrożonych leśnych grzybów (prawdziwków, podgrzybków, kurek)
2 duże cebule
1 łyżka masła
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
200 ml śmietany
3 łyżki posiekanej pietruszki
Karp zapiekany z grzybami PRZYGOTOWANIE
Kawałki ryby umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić. Cebulę pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić cebulę, dołożyć pokrojone grzyby. Smażyć około 5 minut, aby odparować wodę z grzybów. Dodać masło, smażyć jeszcze około 1 minuty. Zdjąć z palnika, wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem.
Rybę oprószyć pieprzem. Na pozostałej oliwie, na mocno rozgrzanej patelni podsmażyć karpia mniej więcej po minucie z każdej strony. Jeżeli smażymy filety, najpierw ułożyć je skórką do dołu.Filety przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wyłożyć grzyby ze śmietaną. Piec 15 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypać natką pietruszki