Karp zapiekany z grzybami
Karp w wielu polskich domach jest tradycyjnym daniem podawanym podczas Wigilii. Można go przygotować na wiele różnych sposobów. Wypróbuj ten, karp wychodzi naprawdę smaczny.
Karp zapiekany z grzybami SKŁADNIKI
- 4 dzwonka lub filety z karpia
- 3 łyżki soku z cytryny
- 500 g mrożonych leśnych grzybów (prawdziwków, podgrzybków, kurek)
- 2 duże cebule
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 200 ml śmietany
- 3 łyżki posiekanej pietruszki
Karp zapiekany z grzybami PRZYGOTOWANIE
- Kawałki ryby umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić. Cebulę pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić cebulę, dołożyć pokrojone grzyby. Smażyć około 5 minut, aby odparować wodę z grzybów. Dodać masło, smażyć jeszcze około 1 minuty. Zdjąć z palnika, wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem.
- Rybę oprószyć pieprzem. Na pozostałej oliwie, na mocno rozgrzanej patelni podsmażyć karpia mniej więcej po minucie z każdej strony. Jeżeli smażymy filety, najpierw ułożyć je skórką do dołu.
- Filety przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wyłożyć grzyby ze śmietaną. Piec 15 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypać natką pietruszki