Rolada ze schabu
Efektowne chociaż proste w przygotowaniu danie z mięsa wieprzowego, z dodatkiem żurawiny i płatków migdałów, pachnące białym winem i przyprawami. Aromat tak przygotowanej rolady ze schabu unosi się w całej kuchni, zapraszając do skosztowania.
Rolada ze schabu SKŁADNIKI
1 kg schabu bez kości
125 g płatków migdałów
4 łyżki żurawiny
1 średnia cebula
3 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
50 g pokrojonej w drobną kostkę bułki
pół łyżki posiekanej natki pietruszki
250 ml białego wina
sól, pieprz
Rolada ze schabu PRZYGOTOWANIE
Schab przeciąć tak, aby powstał równy płaski płat w kształcie prostokąta. Migdały uprażyć na suchej patelni, cały czas mieszając. Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać posiekaną cebulę i czosnek oraz żurawinę. Smażyć około 5 minut, delikatnie mieszając. Przełożyć cebulę i czosnek na talerz, na patelni usmażyć drobno pokrojoną bułkę na złote grzanki. Cebulę z żurawinami i grzanki wymieszać z posiekanymi płatkami migdałów, dodać natkę, doprawić farsz solą i pieprzem.
Schab rozłożyć na płasko, posolić oprószyć pieprzem. Na całej powierzchni rozsmarować farsz, pozostawiając około 2-3 cm z każdej strony. Zwinąć mięso, obwiązać nicią spożywczą.
Rozgrzać pozostałą oliwę, podsmażyć schab z każdej strony, aż się przyrumieni. Dodać wino, kiedy się zagotuje przełożyć schab do żaroodpornego naczynia, polać go winnym sosem. Piec 1 godzinę 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić, pokroić na plastry.