Rolada ze schabu

Efektowne chociaż proste w przygotowaniu danie z mięsa wieprzowego, z dodatkiem żurawiny i płatków migdałów, pachnące białym winem i przyprawami. Aromat tak przygotowanej rolady ze schabu unosi się w całej kuchni, zapraszając do skosztowania.

Rolada ze schabu SKŁADNIKI

1 kg schabu bez kości 125 g płatków migdałów 4 łyżki żurawiny 1 średnia cebula 3 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku 50 g pokrojonej w drobną kostkę bułki pół łyżki posiekanej natki pietruszki 250 ml białego wina sól pieprz

Rolada ze schabu PRZYGOTOWANIE

Schab przeciąć tak, aby powstał równy płaski płat w kształcie prostokąta. Migdały uprażyć na suchej patelni, cały czas mieszając. Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać posiekaną cebulę i czosnek oraz żurawinę. Smażyć około 5 minut, delikatnie mieszając. Przełożyć cebulę i czosnek na talerz, na patelni usmażyć drobno pokrojoną bułkę na złote grzanki. Cebulę z żurawinami i grzanki wymieszać z posiekanymi płatkami migdałów, dodać natkę, doprawić farsz solą i pieprzem.

Schab rozłożyć na płasko, posolić oprószyć pieprzem. Na całej powierzchni rozsmarować farsz, pozostawiając około 2-3 cm z każdej strony. Zwinąć mięso, obwiązać nicią spożywczą.

Rozgrzać pozostałą oliwę, podsmażyć schab z każdej strony, aż się przyrumieni. Dodać wino kiedy się zagotuje przełożyć schab do żaroodpornego naczynia, polać go w innym sosem. Piec godzinę 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić, pokroić na plastry

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Przepisy

Cytrynowe pałki

Cytrynowe pałki z kurczaka można podawać z ryżem doprawionym skórką z cytryny.

Kolorowe pomidory

Mieszanka żółtych i czerwonych pomidorów w sałatce to bardzo często spotykany składnik.

Żeberka duszone z cebulą

Żeberka duszone z cebulą, na smacznym bulionie grzybowym na jesienno-zimowy obiad

Rolada ze schabu nadziewana śliwkami

Rolada ze schabu zrobiona własnoręcznie to pomysł na pyszne danie obiadowe

Kwaśnica

Tradycyjna polska zupa z kiszonej kapusty, z dodatkiem ziemniaków i suszonych grzybów

Knedle po chłopsku

Dla chcącego nic trudnego. Warto się nauczyć zlepiać brzegi ciasta i toczyć te smakowite kulki.

Krokiety ziemniaczano-grzybowe

Smakują jako dodatek do pieczonych mięs, z sezonową surówką lub ulubionym sosem.

Paprykowy colesław

Paprykowy colesław to klasyczny dodatek do smażonego i pieczonego drobiu.

Karp zapiekany z grzybami

Karp w wielu polskich domach jest tradycyjnym daniem podawanym podczas Wigilii.

Zobacz aktualne promocje
Promocje, gazetki promocyjne