Rolada ze schabu

Rolada ze schabu

Efektowne chociaż proste w przygotowaniu danie z mięsa wieprzowego, z dodatkiem żurawiny i płatków migdałów, pachnące białym winem i przyprawami. Aromat tak przygotowanej rolady ze schabu unosi się w całej kuchni, zapraszając do skosztowania.

Rolada ze schabu SKŁADNIKI

  • 1 kg schabu bez kości
  • 125 g płatków migdałów
  • 4 łyżki żurawiny
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g pokrojonej w drobną kostkę bułki
  • 0,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 250 ml białego wina
  • sól, pieprz

Rolada ze schabu PRZYGOTOWANIE

  1. Schab przeciąć tak, aby powstał równy płaski płat w kształcie prostokąta. Migdały uprażyć na suchej patelni, cały czas mieszając. Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać posiekaną cebulę i czosnek oraz żurawinę. Smażyć około 5 minut, delikatnie mieszając. Przełożyć cebulę i czosnek na talerz, na patelni usmażyć drobno pokrojoną bułkę na złote grzanki. Cebulę z żurawinami i grzanki wymieszać z posiekanymi płatkami migdałów, dodać natkę, doprawić farsz solą i pieprzem.
  2. Schab rozłożyć na płasko, posolić oprószyć pieprzem. Na całej powierzchni rozsmarować farsz, pozostawiając około 2-3 cm z każdej strony. Zwinąć mięso, obwiązać nicią spożywczą.
  3. Rozgrzać pozostałą oliwę, podsmażyć schab z każdej strony, aż się przyrumieni. Dodać wino kiedy się zagotuje przełożyć schab do żaroodpornego naczynia, polać go w innym sosem. Piec godzinę 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić, pokroić na plastry

Stres zajadaj orzechami włoskimi

Orzechy włoskie to nieocenione źródło dobrych tłuszczów oraz zdrowe, naturalne paliwo dla naszego mózgu.

Wiesiołek, kurdybanek i inne

Zioła lecznicze w Polsce znane są od najdawniejszych czasów, w średniowieczu zielarstwo stało się odrębną gałęzią wiedzy medycznej.

Ukąszenia i użądlenia owadów

Komary i muszki, które dokuczają nam na łonie natury, żywią się ludzką krwią, więc potrafią dotkliwie nas pogryźć.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Przepisy


Żeberka duszone z cebulą

Żeberka duszone z cebulą, na smacznym bulionie grzybowym, to wymarzone danie na jesienno-zimowy obiad

Rolada ze schabu nadziewana śliwkami

Rolada ze schabu zrobiona własnoręcznie to pomysł na pyszne danie obiadowe

Kwaśnica

Tradycyjna polska zupa z kiszonej kapusty, z dodatkiem ziemniaków i suszonych grzybów

Knedle po chłopsku

Dla chcącego nic trudnego. Warto się nauczyć zlepiać brzegi ciasta i toczyć te smakowite kulki.

Krokiety ziemniaczano-grzybowe

Smakują jako dodatek do pieczonych mięs, z sezonową surówką lub ulubionym sosem.

Karp zapiekany z grzybami

Karp w wielu polskich domach jest tradycyjnym daniem podawanym podczas Wigilii.

Bananowiec

Jeśli mają wpaść do Ciebie niespodziewani goście, bananowiec to świetny pomysł na szybkie ciasto.

Pierogi lubuskie

Pierogi lubelskie z dodatkiem kaszy gryczanej warto sprawdzić, jak smakują, bo są naprawdę wyborne.

Pizza z patelni

Pizza z patelni to szybka i łatwa alternatywa dla miłośników tego typu dania.

Zobacz aktualne promocje
Promocje, gazetki promocyjne

PEPCO Gazetka od 26 stycznia 2023

Otul swoje zmysły, zobacz stylowe i przydatne produkty w zaskakująco niskich cenach.

ORIFLAME Katalog 2/2023

Kup pomadkę THE ONE Colour Stylist Super Pout i odbierz maskarę Tremendous za 11.99zl

BIEDRONKA Okazje tygodnia od 16 stycznia 2023

W ofercie akcesoria kuchenne, ręczniki, dywaniki, pościel, prześcieradła, piżamy dziecięce, klapki basenowe.

LIDL Katalog od 16 stycznia 2023

Elegancka zastawa stołowa LUBIANA: talerz, kubek lub miska 30% taniej, miksuj dowolnie