Rolada ze schabu
Efektowne chociaż proste w przygotowaniu danie z mięsa wieprzowego, z dodatkiem żurawiny i płatków migdałów, pachnące białym winem i przyprawami. Aromat tak przygotowanej rolady ze schabu unosi się w całej kuchni, zapraszając do skosztowania.
Rolada ze schabu SKŁADNIKI
1 kg schabu bez kości • 125 g płatków migdałów • 4 łyżki żurawiny • 1 średnia cebula • 3 łyżki oliwy • 1 ząbek czosnku • 50 g pokrojonej w drobną kostkę bułki • pół łyżki posiekanej natki pietruszki • 250 ml białego wina • sól • pieprz
Rolada ze schabu PRZYGOTOWANIE
Schab przeciąć tak, aby powstał równy płaski płat w kształcie prostokąta. Migdały uprażyć na suchej patelni, cały czas mieszając. Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać posiekaną cebulę i czosnek oraz żurawinę. Smażyć około 5 minut, delikatnie mieszając. Przełożyć cebulę i czosnek na talerz, na patelni usmażyć drobno pokrojoną bułkę na złote grzanki. Cebulę z żurawinami i grzanki wymieszać z posiekanymi płatkami migdałów, dodać natkę, doprawić farsz solą i pieprzem.
Schab rozłożyć na płasko, posolić oprószyć pieprzem. Na całej powierzchni rozsmarować farsz, pozostawiając około 2-3 cm z każdej strony. Zwinąć mięso, obwiązać nicią spożywczą.
Rozgrzać pozostałą oliwę, podsmażyć schab z każdej strony, aż się przyrumieni. Dodać wino kiedy się zagotuje przełożyć schab do żaroodpornego naczynia, polać go w innym sosem. Piec godzinę 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić, pokroić na plastry