Bananowiec
Bananowiec to proste ciasto, które z reguły udaje się każdemu. Jeśli mają wpaść do Ciebie niespodziewani goście, a ty nie masz nic słodkiego, bananowiec to świetny pomysł na szybkie ciasto.
Bananowiec SKŁADNIKI
3 banany • pół szklanki cukru • 1,5 szklanki mąki • 2 łyżki kaszy manny • 3 jaja • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • pół kostki masła • 5 dag rodzynek • 5 dag orzechów • tłuszcz i bułka tarta do formy
Do dekoracji
gotowa polewa z białej czekolady • kolorowe wiórki kokosowe
Bananowiec PRZYGOTOWANIE
Masło, jaja i cukier utrzeć na jednolitą masę dodać najpierw mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kaszą manną, potem obranej zmiksowane banany. Wszystkie składniki starannie połączyć. Na końcu wsypać bakalie. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą małej formy. Piec około 50 minut w temperaturze 180°c. Ostudzone ciasto oblać polewą z białej czekolady, obsypać wiórkami.