Bananowiec

Bananowiec to proste ciasto, które z reguły udaje się każdemu. Jeśli mają wpaść do Ciebie niespodziewani goście, a ty nie masz nic słodkiego, bananowiec to świetny pomysł na szybkie ciasto.

Bananowiec SKŁADNIKI

3 banany pół szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 2 łyżki kaszy manny 3 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół kostki masła 5 dag rodzynek 5 dag orzechów tłuszcz i bułka tarta do formy

Do dekoracji

gotowa polewa z białej czekolady kolorowe wiórki kokosowe

Bananowiec PRZYGOTOWANIE

Masło, jaja i cukier utrzeć na jednolitą masę dodać najpierw mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kaszą manną, potem obranej zmiksowane banany. Wszystkie składniki starannie połączyć. Na końcu wsypać bakalie. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą małej formy. Piec około 50 minut w temperaturze 180°c. Ostudzone ciasto oblać polewą z białej czekolady, obsypać wiórkami.



Poprzedni artykuł
Następny artykuł

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Przepisy

Cytrynowe pałki

Cytrynowe pałki z kurczaka można podawać z ryżem doprawionym skórką z cytryny.

Kolorowe pomidory

Mieszanka żółtych i czerwonych pomidorów w sałatce to bardzo często spotykany składnik.

Żeberka duszone z cebulą

Żeberka duszone z cebulą, na smacznym bulionie grzybowym na jesienno-zimowy obiad

Rolada ze schabu nadziewana śliwkami

Rolada ze schabu zrobiona własnoręcznie to pomysł na pyszne danie obiadowe

Kwaśnica

Tradycyjna polska zupa z kiszonej kapusty, z dodatkiem ziemniaków i suszonych grzybów

Knedle po chłopsku

Dla chcącego nic trudnego. Warto się nauczyć zlepiać brzegi ciasta i toczyć te smakowite kulki.

Krokiety ziemniaczano-grzybowe

Smakują jako dodatek do pieczonych mięs, z sezonową surówką lub ulubionym sosem.

Paprykowy colesław

Paprykowy colesław to klasyczny dodatek do smażonego i pieczonego drobiu.

Rolada ze schabu

Z dodatkiem żurawiny i płatków migdałów, pachnące białym winem i przyprawami.

Zobacz aktualne promocje
Promocje, gazetki promocyjne