Bananowiec
Bananowiec to proste ciasto, które z reguły udaje się każdemu. Jeśli mają wpaść do Ciebie niespodziewani goście, a ty nie masz nic słodkiego, bananowiec to świetny pomysł na szybkie ciasto.
Bananowiec SKŁADNIKI
- 3 banany
- 0,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżki kaszy manny
- 3 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 kostki masła
- 5 dag rodzynek
- 5 dag orzechów
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Do dekoracji
- gotowa polewa z białej czekolady
- kolorowe wiórki kokosowe
Bananowiec PRZYGOTOWANIE
- Masło, jaja i cukier utrzeć na jednolitą masę dodać najpierw mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kaszą manną, potem obranej zmiksowane banany. Wszystkie składniki starannie połączyć. Na końcu wsypać bakalie. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą małej formy. Piec około 50 minut w temperaturze 180°c.
- Ostudzone ciasto oblać polewą z białej czekolady, obsypać wiórkami.