Pierogi lubuskie

Pierogi lubelskie

Pierogi lubelskie z dodatkiem kaszy gryczanej to potrawa dobrze znana wszystkim, którzy pochodzą z tych właśnie okolic. Warto sprawdzić, jak smakują, bo są naprawdę wyborne.

Pierogi lubelskie SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 i 1/2 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
  • 1 duża cebula
  • 25 dag białego sera
  • 10 dag wędzonej słoniny
  • 1/2 szklanki śmietany 22%
  • mielona słodka papryka
  • sól, pieprz

Pierogi lubelskie PRZYGOTOWANIE

  1. Z mąki, żółtka, oleju, szczypty soli i ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Nakryć bawełnianą ściereczką, aby nie obeschło.
  2. Cebulę obrać, posiekać i przesmażyć na pokrojonej w kostkę słoninie. Kaszę, ser i cebulę ze słoniną zemleć w maszynce. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Ciasto rozwałkować dość cienko i kieliszkiem lub małą szklanką wykrawać krążki, nakładać na nie po łyżeczce nadzienia i zlepiać, formując pierogi. Wrzucać je do osolonego wrzątku, gotować 5-8 minut od wypłynięcia. Odcedzić, polać śmietaną doprawioną solą i pieprzem.

Pierogi lubelskie, dania z mąki, przepisy na pierogi, domowe pierogi, przepisy kulinarne na pierogi, smaczne pomysły na domowe pierogi znajdziesz właśnie tutaj. Przepisy kulinarne bardzolubie.pl to setki smacznych pomysłów na dania regionalne, dania kuchni polskiej, przepisy na surówki sałatki, dania mięsne, dania wegetariańskie. Szukaj przepisy kulinarne, dodawaj swoje sprawdzone pomysły na smaczne dania i potrawy.

Stres zajadaj orzechami włoskimi

Orzechy włoskie to nieocenione źródło dobrych tłuszczów oraz zdrowe, naturalne paliwo dla naszego mózgu.

Wiesiołek, kurdybanek i inne

Zioła lecznicze w Polsce znane są od najdawniejszych czasów, w średniowieczu zielarstwo stało się odrębną gałęzią wiedzy medycznej.

Ukąszenia i użądlenia owadów

Komary i muszki, które dokuczają nam na łonie natury, żywią się ludzką krwią, więc potrafią dotkliwie nas pogryźć.
Poprzedni artykuł
Następny artykuł

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Przepisy


Żeberka duszone z cebulą

Żeberka duszone z cebulą, na smacznym bulionie grzybowym, to wymarzone danie na jesienno-zimowy obiad

Rolada ze schabu nadziewana śliwkami

Rolada ze schabu zrobiona własnoręcznie to pomysł na pyszne danie obiadowe

Kwaśnica

Tradycyjna polska zupa z kiszonej kapusty, z dodatkiem ziemniaków i suszonych grzybów

Knedle po chłopsku

Dla chcącego nic trudnego. Warto się nauczyć zlepiać brzegi ciasta i toczyć te smakowite kulki.

Krokiety ziemniaczano-grzybowe

Smakują jako dodatek do pieczonych mięs, z sezonową surówką lub ulubionym sosem.

Rolada ze schabu

Z dodatkiem żurawiny i płatków migdałów, pachnące białym winem i przyprawami.

Karp zapiekany z grzybami

Karp w wielu polskich domach jest tradycyjnym daniem podawanym podczas Wigilii.

Bananowiec

Jeśli mają wpaść do Ciebie niespodziewani goście, bananowiec to świetny pomysł na szybkie ciasto.

Pizza z patelni

Pizza z patelni to szybka i łatwa alternatywa dla miłośników tego typu dania.

Zobacz aktualne promocje
Promocje, gazetki promocyjne

PEPCO Gazetka od 26 stycznia 2023

Otul swoje zmysły, zobacz stylowe i przydatne produkty w zaskakująco niskich cenach.

ORIFLAME Katalog 2/2023

Kup pomadkę THE ONE Colour Stylist Super Pout i odbierz maskarę Tremendous za 11.99zl

BIEDRONKA Okazje tygodnia od 16 stycznia 2023

W ofercie akcesoria kuchenne, ręczniki, dywaniki, pościel, prześcieradła, piżamy dziecięce, klapki basenowe.

LIDL Katalog od 16 stycznia 2023

Elegancka zastawa stołowa LUBIANA: talerz, kubek lub miska 30% taniej, miksuj dowolnie