Pierogi lubelskie
Pierogi lubelskie z dodatkiem kaszy gryczanej to potrawa dobrze znana wszystkim, którzy pochodzą z tych właśnie okolic. Warto sprawdzić, jak smakują, bo są naprawdę wyborne.
Pierogi lubelskie SKŁADNIKI
1.5 szklanki mąki
1 żółtko
1 łyżka oleju
1.5 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
1 duża cebula
25 dag białego sera
10 dag wędzonej słoniny
pół szklanki śmietany 22%
mielona słodka papryka
sól, pieprz
Pierogi lubelskie PRZYGOTOWANIE
Z mąki, żółtka, oleju, szczypty soli i ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Nakryć bawełnianą ściereczką, aby nie obeschło. Cebulę obrać, posiekać i przesmażyć na pokrojonej w kostkę słoninie. Kaszę, ser i cebulę ze słoniną zemleć w maszynce. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować dość cienko i kieliszkiem lub małą szklanką wykrawać krążki, nakładać na nie po łyżeczce nadzienia i zlepiać, formując pierogi. Wrzucać je do osolonego wrzątku, gotować 5-8 minut od wypłynięcia. Odcedzić, polać śmietaną doprawioną solą i pieprzem.
Pierogi lubelskie, dania z mąki, przepisy na pierogi, domowe pierogi, przepisy kulinarne na pierogi, smaczne pomysły na domowe pierogi znajdziesz właśnie tutaj. Przepisy kulinarne bardzolubie.pl to setki smacznych pomysłów na dania regionalne, dania kuchni polskiej, przepisy na surówki sałatki, dania mięsne, dania wegetariańskie. Szukaj przepisy kulinarne, dodawaj swoje sprawdzone pomysły na smaczne dania i potrawy.