Pierogi lubelskie

Pierogi lubelskie z dodatkiem kaszy gryczanej to potrawa dobrze znana wszystkim, którzy pochodzą z tych właśnie okolic. Warto sprawdzić, jak smakują, bo są naprawdę wyborne.

Pierogi lubelskie SKŁADNIKI

1.5 szklanki mąki
1 żółtko
1 łyżka oleju
1.5 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
1 duża cebula
25 dag białego sera
10 dag wędzonej słoniny
pół szklanki śmietany 22%
mielona słodka papryka
sól, pieprz

Pierogi lubelskie PRZYGOTOWANIE

Z mąki, żółtka, oleju, szczypty soli i ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Nakryć bawełnianą ściereczką, aby nie obeschło. Cebulę obrać, posiekać i przesmażyć na pokrojonej w kostkę słoninie. Kaszę, ser i cebulę ze słoniną zemleć w maszynce. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować dość cienko i kieliszkiem lub małą szklanką wykrawać krążki, nakładać na nie po łyżeczce nadzienia i zlepiać, formując pierogi. Wrzucać je do osolonego wrzątku, gotować 5-8 minut od wypłynięcia. Odcedzić, polać śmietaną doprawioną solą i pieprzem.

Pierogi lubelskie, dania z mąki, przepisy na pierogi, domowe pierogi, przepisy kulinarne na pierogi, smaczne pomysły na domowe pierogi znajdziesz właśnie tutaj. Przepisy kulinarne bardzolubie.pl to setki smacznych pomysłów na dania regionalne, dania kuchni polskiej, przepisy na surówki sałatki, dania mięsne, dania wegetariańskie. Szukaj przepisy kulinarne, dodawaj swoje sprawdzone pomysły na smaczne dania i potrawy.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Przepisy

Cytrynowe pałki

Cytrynowe pałki z kurczaka można podawać z ryżem doprawionym skórką z cytryny.

Kolorowe pomidory

Mieszanka żółtych i czerwonych pomidorów w sałatce to bardzo często spotykany składnik.

Żeberka duszone z cebulą

Żeberka duszone z cebulą, na smacznym bulionie grzybowym na jesienno-zimowy obiad

Rolada ze schabu nadziewana śliwkami

Rolada ze schabu zrobiona własnoręcznie to pomysł na pyszne danie obiadowe

Kwaśnica

Tradycyjna polska zupa z kiszonej kapusty, z dodatkiem ziemniaków i suszonych grzybów

Knedle po chłopsku

Dla chcącego nic trudnego. Warto się nauczyć zlepiać brzegi ciasta i toczyć te smakowite kulki.

Krokiety ziemniaczano-grzybowe

Smakują jako dodatek do pieczonych mięs, z sezonową surówką lub ulubionym sosem.

Pieczeń z warzywami

Pieczeń z warzywami można również podawać na zimno do pieczywa, na kolację.

Paprykowy colesław

Paprykowy colesław to klasyczny dodatek do smażonego i pieczonego drobiu.

Zobacz aktualne promocje
Promocje, gazetki promocyjne