Pieczeń z warzywami
Pieczeń z warzywami to potrawa, którą możemy przygotować na obiad, podając na przykład z ziemniakami. Można ją również podawać na zimno do pieczywa, na kolację, dla gości.
Pieczeń z warzywami SKŁADNIKI
75 dag szynki wieprzowej
sól
łyżka kminku
2 białe duże rzepy
6 marchewek
1 duża cebula
po 4-5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
2 liście laurowe
4 deko masła
olej
Pieczeń z warzywami PRZYGOTOWANIE
Mięso umyć i dokładnie osuszyć, od strony skórki i tłuszczu naciąć w kratkę. Natrzeć starannie solą, kminkiem, odłożyć na 30 minut, aby wchłonęło sól.
Rzepy i marchewki umyć, obrać, pokroić w grube słupki. Cebulę obrać i grubo posiekać.
Na dnie żaroodpornego naczynia natłuszczonego olejem rozłożyć cebulę, ułożyć na niej mięso z przyprawami, wlać trochę wody, przykryć i umieścić w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
Po około 50 minutach pieczenia dodać pokrojone rzepy i marchewki. Przykryć i piec przez 30 minut. Odkryć, skropić stopionym masłem i dopiec już nie przykrywając.
Kiedy warzywa będą miękkie a mięso upieczone, wyjąć przyprawy i posolić danie do smaku. Podawać mięso pokrojone na plastry, polane sosem z pieczenia, z dodatkiem gotowanych ziemniaków.