Paprykowy colesław
Paprykowy colesław to jedna z wielu wariacji na temat popularnej surówki obiadowej. Z dodatkiem czerwonej papryki i kolorowego pieprzu smakuje znakomicie. To klasyczny dodatek do smażonego i pieczonego drobiu.
Paprykowy colesław SKŁADNIKI
50 dag białej kapusty • 1 duża marchewka lub 2 mniejsze • 1 średnia cebula • 1 strąk czerwonej papryki • 30 dag majonezu • 80 ml białego octu winnego • 2 łyżki cukru • mielony kolorowy pieprz • sól
Paprykowy colesław PRZYGOTOWANIE
Białą kapustę oczyścić z wierzchnich liści, rozkroić na mniejsze kawałki, drobno poszatkować, umieścić w misce. Marchewkę obrać, opłukać, osuszyć. Pokroić w cieniutkie paseczki lub zetrzeć na tarce jarzynowej o małych oczkach. Pokrojoną marchewkę wrzucić do miski z kapustą, posolić do smaku, odstawić na kilkanaście minut, aby kapusta skruszała i puściła sok. Po tym czasie odcisnąć warzywa, zlać sok.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Paprykę umyć, pokroić na pół, oczyścić z nasion. Miąższ pokroić w cienkie paski. Warzywa połączyć z kapustą.
Majonez wymieszać z białym octem winnym i cukrem. Sos doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Dodać do surówki, całość starannie wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez około 60 minut.