Krokiety ziemniaczano-grzybowe
Krokiety ziemniaczano-grzybowe można podawać jako dodatek do pieczonych mięs, z sezonową surówką lub ulubionym sosem na przykład pieprzowym czy pomidorowym.
Krokiety ziemniaczano-grzybowe SKŁADNIKI
1 kg ziemniaków
40 dag pieczarek
1-2 cebule
2 jaja
3 łyżki mąki
kilka łyżek bułki tartej
sól
pieprz
olej do smażenia
Krokiety ziemniaczano-grzybowe PRZYGOTOWANIE
Umyte ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać. Grzyby umyć, drobno pokroić, odparować na suchej patelni, wlać łyżkę oleju, usmażyć. Osobno usmażyć posiekaną cebulę.
Wystudzone ziemniaki przepuścić przez praskę, wymieszać z pieczarkami i cebulą. Dodać jaja wsypać mąkę i 3-4 łyżki bułki tartej mieszając. Dobrze wyrobić, doprawić solą i pieprzem, odstawić na około 5 minut. Jeżeli masa wyjdzie za rzadka, dodać jeszcze trochę bułki tartej.
Zwilżonymi dłońmi formować podłużne krokiety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć ze wszystkich stron na jasno złoty kolor na dobrze rozgrzanym tłuszczu.