Krokiety ziemniaczano-grzybowe
Krokiety ziemniaczano-grzybowe można podawać jako dodatek do pieczonych mięs, z sezonową surówką lub ulubionym sosem na przykład pieprzowym czy pomidorowym.
Krokiety ziemniaczano-grzybowe SKŁADNIKI
1 kg ziemniaków • 40 dag pieczarek • 1-2 cebule • 2 jaja • 3 łyżki mąki • kilka łyżek bułki tartej • sól • pieprz • olej do smażenia
Krokiety ziemniaczano-grzybowe PRZYGOTOWANIE
Umyte ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać. Grzyby umyć, drobno pokroić, odparować na suchej patelni, wlać łyżkę oleju, usmażyć. Osobno usmażyć posiekaną cebulę.
Wystudzone ziemniaki przepuścić przez praskę, wymieszać z pieczarkami i cebulą. Dodać jaja wsypać mąkę i 3-4 łyżki bułki tartej mieszając. Dobrze wyrobić, doprawić solą i pieprzem, odstawić na około 5 minut. Jeżeli masa wyjdzie za rzadka, dodać jeszcze trochę bułki tartej.
Zwilżonymi dłońmi formować podłużne krokiety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć ze wszystkich stron na jasno złoty kolor na dobrze rozgrzanym tłuszczu.