Co zrobić, kiedy piekarnik szwankuje

Date:

Co zrobić, kiedy nie możesz sobie poradzić z piekarnikiem, który raz przypala dół potrawy, innym razem piecze za słabo? Są sprawdzone sposoby na nierównomiernie grzejący piekarnik.

Jeżeli piekarnik zbyt mocno piecze od góry, a spód potrawy lub ciasta pozostaje surowy, przykryj formę warstwą folii aluminiowej w ten sposób, aby nie dotykała jedzenia i jednocześnie nie utrudniała dostępu powietrza – możesz z jednej strony lekko uchylić folię.

Jeśli piekarnik grzeje za mocno od spodu, wówczas pod ruszt wsuń drugą blachę, najlepiej w połowie odległości od dołu piecyka.

Jeśli zbyt mocno nagrzewa się tylna ściana piekarnika, stawiaj formy i naczynia z potrawami w poprzek, w taki sposób, aby znajdowały się jak najdalej od źródła nadmiernego ciepła.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Share post:

Subscribe

Popular

Więcej poradników
Więcej poradników

Co jest przydatne w podróży

Przed wakacyjnym szaleństwem warto zrobić spis niezbędnych rzeczy, które...

Jaki jest sekret udanej bezy

Beza to słodki przysmak, który niejednemu spędza sen z...

Jak przedłużyć żywotność bukietu bzu

Jedni uwielbiają zapach bzu, innych od razu boli głowa od zbyt intensywnego aromatu. Jeśli należysz do tych pierwszych, możesz na dłużej zatrzymać świeżość delikatnych kwiatów bzu.

Aby gruszki nie ciemniały

Ciemniejące po przekrojeniu owoce, tracące swoją naturalną barwę, nie są zbyt apetyczne w wyglądzie i czasem nie zachęcają do skosztowania. Co zrobić, żeby gruszka po przekrojeniu nie ciemniała?