Co zrobić, kiedy piekarnik szwankuje

Co zrobić, kiedy nie możesz sobie poradzić z piekarnikiem, który raz przypala dół potrawy, innym razem piecze za słabo? Są sprawdzone sposoby na nierównomiernie grzejący piekarnik.

Co zrobić, kiedy piekarnik szwankuje
Co zrobić, kiedy piekarnik szwankuje

Jeżeli piekarnik zbyt mocno piecze od góry, a spód potrawy lub ciasta pozostaje surowy, przykryj formę warstwą folii aluminiowej w ten sposób, aby nie dotykała jedzenia i jednocześnie nie utrudniała dostępu powietrza – możesz z jednej strony lekko uchylić folię.

Jeśli piekarnik grzeje za mocno od spodu, wówczas pod ruszt wsuń drugą blachę, najlepiej w połowie odległości od dołu piecyka.

Jeśli zbyt mocno nagrzewa się tylna ściana piekarnika, stawiaj formy i naczynia z potrawami w poprzek, w taki sposób, aby znajdowały się jak najdalej od źródła nadmiernego ciepła.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Udostępnij:

PODOBNE

Podobne
Podobne

Stres zajadaj orzechami włoskimi

Orzechy włoskie to nieocenione źródło dobrych tłuszczów oraz zdrowe, naturalne paliwo dla naszego mózgu.

Wiesiołek, kurdybanek i inne

Zioła lecznicze w Polsce znane są od najdawniejszych czasów, w średniowieczu zielarstwo stało się odrębną gałęzią wiedzy medycznej.

Ukąszenia i użądlenia owadów

Komary i muszki, które dokuczają nam na łonie natury, żywią się ludzką krwią, więc potrafią dotkliwie nas pogryźć.

Czarna porzeczka

Pod względem zawartości witaminy C ustępuje tylko owocom dzikiej róży i rokitnika.