Co zrobić, kiedy piekarnik szwankuje

Co zrobić, kiedy nie możesz sobie poradzić z piekarnikiem, który raz przypala dół potrawy, innym razem piecze za słabo? Są sprawdzone sposoby na nierównomiernie grzejący piekarnik.

Jeżeli piekarnik zbyt mocno piecze od góry, a spód potrawy lub ciasta pozostaje surowy, przykryj formę warstwą folii aluminiowej w ten sposób, aby nie dotykała jedzenia i jednocześnie nie utrudniała dostępu powietrza – możesz z jednej strony lekko uchylić folię.

Jeśli piekarnik grzeje za mocno od spodu, wówczas pod ruszt wsuń drugą blachę, najlepiej w połowie odległości od dołu piecyka.

Jeśli zbyt mocno nagrzewa się tylna ściana piekarnika, stawiaj formy i naczynia z potrawami w poprzek, w taki sposób, aby znajdowały się jak najdalej od źródła nadmiernego ciepła.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Udostępnij:

PODOBNE

Podobne
Podobne

Stres zajadaj orzechami włoskimi

Orzechy włoskie to nieocenione źródło dobrych tłuszczów oraz zdrowe, naturalne paliwo dla naszego mózgu.

Wiesiołek, kurdybanek i inne

Zioła lecznicze w Polsce znane są od najdawniejszych czasów, w średniowieczu zielarstwo stało się odrębną gałęzią wiedzy medycznej.

Ukąszenia i użądlenia owadów

Komary i muszki, które dokuczają nam na łonie natury, żywią się ludzką krwią, więc potrafią dotkliwie nas pogryźć.

Czarna porzeczka

Pod względem zawartości witaminy C ustępuje tylko owocom dzikiej róży i rokitnika.