Jaki jest sekret udanej bezy

Date:

Beza to słodki przysmak, który niejednemu spędza sen z powiek. W przygotowaniu jest kapryśna i nieprzewidywalna, ale jeżeli się uda, sprawi satysfakcję każdej Pani Domu i zachwyci swoim smakiem.

Udana beza ma kilka sekretów. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Najpierw dokładnie oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy trzepaczką lub mikserem, koniecznie w metalowej misce. Gdy piana będzie już sztywna, stopniowo wsypujemy drobny cukier. Bezę pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 45 minut przy uchylonych drzwiczkach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Share post:

Subscribe

Popular

Więcej poradników
Więcej poradników

Co zrobić, kiedy piekarnik szwankuje

Co zrobić, kiedy nie możesz sobie poradzić z piekarnikiem, który raz przypala dół potrawy, innym razem piecze za słabo

Co jest przydatne w podróży

Przed wakacyjnym szaleństwem warto zrobić spis niezbędnych rzeczy, które...

Jak przedłużyć żywotność bukietu bzu

Jedni uwielbiają zapach bzu, innych od razu boli głowa od zbyt intensywnego aromatu. Jeśli należysz do tych pierwszych, możesz na dłużej zatrzymać świeżość delikatnych kwiatów bzu.

Aby gruszki nie ciemniały

Ciemniejące po przekrojeniu owoce, tracące swoją naturalną barwę, nie są zbyt apetyczne w wyglądzie i czasem nie zachęcają do skosztowania. Co zrobić, żeby gruszka po przekrojeniu nie ciemniała?