Aby gruszki nie ciemniały

Date:

Ciemniejące po przekrojeniu owoce, tracące swoją naturalną barwę, nie są zbyt apetyczne w wyglądzie i czasem nie zachęcają do skosztowania. Co zrobić, żeby gruszka po przekrojeniu nie ciemniała?

Po obraniu ze skórki owoce gruszki warto skropić sokiem z cytryny lub octem owocowym wymieszanym pół na pół z wodą. Tak potraktowana gruszka zachowa swoją oryginalną barwę, dzięki czemu danie przygotowane z jej udziałem będzie apetyczne, kolorowe i zachęcające do spożycia.

Ten sam sposób możesz wykorzystać przy stosowaniu przepisów kulinarnych, zawierających inne owoce, na przykład jabłko, banan czy morele. Je się głównie oczami, więc warto zadbać o to, aby składniki, które stosujemy podczas przygotowania pożywienia, zachowały swoje naturalne smaki, właściwości i kolory.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Share post:

Subscribe

Popular

Więcej poradników
Więcej poradników

Co zrobić, kiedy piekarnik szwankuje

Co zrobić, kiedy nie możesz sobie poradzić z piekarnikiem, który raz przypala dół potrawy, innym razem piecze za słabo

Co jest przydatne w podróży

Przed wakacyjnym szaleństwem warto zrobić spis niezbędnych rzeczy, które...

Jaki jest sekret udanej bezy

Beza to słodki przysmak, który niejednemu spędza sen z...

Jak przedłużyć żywotność bukietu bzu

Jedni uwielbiają zapach bzu, innych od razu boli głowa od zbyt intensywnego aromatu. Jeśli należysz do tych pierwszych, możesz na dłużej zatrzymać świeżość delikatnych kwiatów bzu.