Aby gruszki nie ciemniały

Aby gruszki nie ciemniały

Ciemniejące po przekrojeniu owoce, tracące swoją naturalną barwę, nie są zbyt apetyczne w wyglądzie i czasem nie zachęcają do skosztowania. Co zrobić, żeby gruszka po przekrojeniu nie ciemniała?

Po obraniu ze skórki owoce gruszki warto skropić sokiem z cytryny lub octem owocowym wymieszanym pół na pół z wodą. Tak potraktowana gruszka zachowa swoją oryginalną barwę, dzięki czemu danie przygotowane z jej udziałem będzie apetyczne, kolorowe i zachęcające do spożycia.

Ten sam sposób możesz wykorzystać przy stosowaniu przepisów kulinarnych, zawierających inne owoce, na przykład jabłko, banan czy morele. Je się głównie oczami, więc warto zadbać o to, aby składniki, które stosujemy podczas przygotowania pożywienia, zachowały swoje naturalne smaki, właściwości i kolory.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Udostępnij:

PODOBNE

Podobne
Podobne

Stres zajadaj orzechami włoskimi

Orzechy włoskie to nieocenione źródło dobrych tłuszczów oraz zdrowe, naturalne paliwo dla naszego mózgu.

Wiesiołek, kurdybanek i inne

Zioła lecznicze w Polsce znane są od najdawniejszych czasów, w średniowieczu zielarstwo stało się odrębną gałęzią wiedzy medycznej.

Ukąszenia i użądlenia owadów

Komary i muszki, które dokuczają nam na łonie natury, żywią się ludzką krwią, więc potrafią dotkliwie nas pogryźć.

Czarna porzeczka

Pod względem zawartości witaminy C ustępuje tylko owocom dzikiej róży i rokitnika.