Jak przedłużyć żywotność bukietu bzu

PORADNIK

Jedni uwielbiają zapach bzu, innych od razu boli głowa od zbyt intensywnego aromatu. Jeśli należysz do tych pierwszych, możesz na dłużej zatrzymać świeżość delikatnych kwiatów bzu.

Przed włożeniem kwiatów do wody ich łodygi należy sparzyć wrzątkiem i podciąć po skosie ostrym nożem. Dzięki większej powierzchni łodyga będzie mogła pobierać więcej wody. Trzeba też usunąć wszystkie liście i małe gałązki, które mogą znaleźć się w wodzie.

Do wazonu można wrzucić kilka kostek lodu, odrobinę kwasku cytrynowego, aspirynę lub odżywkę do ciętych kwiatów. Dzięki temu zabiegowi kwiaty będą dłużej cieszyć oczy. Każdego dnia warto dość intensywnie spryskiwać bukiet zimną wodą, a wodę w wazonie zmieniać codziennie, aby zapobiec rozwijaniu się bakterii.

Wazon z bukietem stawiamy w chłodnym, dobrze zacienionym miejscu. Pamiętajmy też o tym, żeby w pobliżu bukietu nie było żadnych owoców – bzy wówczas szybciej więdną.

Poprzedni artykułAby gruszki nie ciemniały
Następny artykułJaki jest sekret udanej bezy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRZEPISY

Podobne wpisy