Brownie – jaka czekolada będzie najlepsza?

Data:

Brownie – jaka czekolada będzie najlepsza?

Brownie to jedno z tych ciast, które przygotowuje się tak prosto, że aż szkoda go nie zrobić w wolnej chwili. Zwłaszcza że jest nieprzyzwoicie wręcz dobre. Wymaga niewielkiego nakładu czasu i pracy, a także tylko kilku składników. W tym oczywiście czekolady. Ale jaka czekolada będzie do brownie najlepsza?

Jakiej czekolady użyć do brownie?

Wiele zależy od tego, jaki efekt chcesz osiągnąć. Niektórzy kochają wręcz bardzo słodkie brownie, które jest nie tyle mocno kakaowe, co raczej cukrowe i mleczne w smaku. Dlatego dodają do niego czekoladę mleczną o najmniejszej ilości kakao. Takie brownie będzie rozpływać się w ustach, choć jego smak nie będzie zbyt intensywny. Dla tych, którzy cenią sobie ciasta deserowe – nie za słodkie i niezbyt mocne – czekolada zawierająca 50 czy 60% miazgi kakaowej powinna być w sam raz. Ci zaś, którzy uwielbiają mocne doznania, a ich ciasto czekoladowe zawsze musi być aromatyczne i aż ciemne od kakao, powinni skorzystać wyłącznie z czekolady gorzkiej, zawierającej nawet 80-90% miazgi kakaowej w swoim składzie. Wybór czekolady bardzo mocno wpływa na smak, ale także na kolor brownie. To ciemniejsze będzie bardziej intensywne, mocno kakaowe. To jaśniejsze – raczej słodkie. Stąd też łatwo możesz rozpoznać, jaka czekolada została użyta podczas pieczenia brownie.

Nie tylko jakość, ale również ilość

Podczas przygotowywania brownie liczy się nie tylko to, jakiej czekolady użyjesz, ale również to, ile jej dodasz do ciasta. Brownie jest deserem mocno czekoladowym, który wręcz rozpływa się w ustach. Jego konsystencja to nie tylko kwestia niedopieczenia ciasta, ale przede wszystkim dużej ilości czekolady, która została użyta w całym procesie. Aby otrzymać standardowej wielkości blaszkę ciasta, musisz użyć co najmniej dwóch czekolad (200 gramów)! Niektórzy przygotowują brownie nawet z 2,5 czekolad, by pozostałą połówkę posiekać i wrzucić do ciasta. W ten sposób brownie jest jeszcze bardziej czekoladowe i pływające.

Jak zrobić idealne brownie?

Aby przygotować doskonałe brownie, potrzebujesz tylko kilku składników – 200 gramów czekolady, tyle samo masła, 3 jajek, 120 gramów mąki i cukru. Ilość cukru zależna jest od Ciebie, jednak powinno go być około 150-200 gramów. Zacznij od roztopienia w garnku masła i czekolady. W misce wymieszaj jajka z cukrem, a później dodaj do nich masę czekoladową, która powinna już ostygnąć. Uważaj na to, by jajka się nie ścięły. Dodaj mąkę i połącz całość, by uzyskać jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto wyłóż na blaszkę i piecz w temperaturze 160 stopni przez 25-27 minut. Wyciągnij blaszkę z piekarnika, by nie wydłużać czasu pieczenia. To niezwykle ważne, gdyż może spowodować, iż brownie straci swoją wyjątkową konsystencję. Powinno być lekko pływające w środku.

Wiesz już, jakiej czekolady użyć do idealnego brownie? W takim razie czas zabrać się za pieczenie. A jeśli szukasz inspiracji cukierniczych, koniecznie zajrzyj na stronę W kuchni z Wedlem. Przecież nie tylko brownie jest warte grzechu.

1 KOMENTARZ

  1. Moja siostra ostatnio je zrobiła według przepisu z książki kucharskiej wyszły bardzo dobre. Następnym razem zrobimy je razem na przyjęcie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Udostępnij

PODOBNE

Podobne do tego
Podobne do tego

Jak być atrakcyjnym facetem?

Atrakcyjność jest czynnikiem, który wpływa na nasze relacje z innymi ludźmi.

Wiotka skóra na ramionach – jak ją ujędrnić?

Z jakich metod można skorzystać, by pozbyć się wiotkiej skóry na ramionach?

Jak urządzić mieszkanie na wynajem?

Mieszkanie na wynajem powinno zostać urządzone w taki sposób, by było wygodne i atrakcyjne dla lokatorów.

Pomysły dla dziadka i babci na ich święto

Pomysły dla dziadka i babci na ich święto Obchodzony 21...