Zdrowy owoc granatu
Symbol miłości, płodności i witalności. Wybuchowa porcja zdrowia, która ma wiele właściwości leczniczych. Owoc granatu dostarczy nam witaminy, minerały, proteiny, węglowodany i tłuszcze. To prawdziwa zdrowotna bomba, zawierająca więcej witaminy C niż na przykład cytryna.

Jeżeli więc chcesz mieć mocne serce, piękną skórę, chcesz powstrzymać wolne rodniki, koniecznie wprowadź do swojej diety owoc granatu. Nasiona granatu zawierają skrobię, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy, witaminy, białko i tłuszcze.
Owoc granatu posiada trzykrotnie silniejsze właściwości antyoksydacyjne niż czerwone wino czy zielona herbata. Pomaga także w walce z nowotworami dzięki zahamowaniu wzrostu komórek, zahamowaniu powstawania naczyń krwionośnych, ograniczeniu inwazyjności oraz nasileniu procesu programowanej śmierci komórek. Badania naukowe doceniają skuteczność owocu granatu wobec komórek rakowych zlokalizowanych w obrębie gruczołu krokowego, sutka, jelita grubego, szpiku kostnego czy wątroby.
Sok z owocu granatu skutecznie obniża ciśnienie krwi, ogranicza powstawanie płytek miażdżycowych, reguluje poziom cholesterolu we krwi. Stosowanie soku lub oleju z nasion wywiera korzystny wpływ na kondycję układu krążenia i profil lipidowy. Spożywanie skoncentrowanego soku z granatu obniża stężenie cholesterolu całkowitego, frakcji LDL, zmniejsza ryzyko rozwoju stanu zapalnego naczyń krwionośnych.
Granat jest także wykorzystywany w kosmetologii. Jego silne działanie przeciwzapalne wygładza zmarszczki, łagodzi podrażnienia, nawilża, ujędrnia, złuszcza naskórek. Kosmetyki z dodatkiem składników, wyodrębnionych z owocu granatu, wykazują bardzo silne działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu skutecznie hamują procesy starzenia się skóry.