Zdrowotne właściwości herbaty
Jednym z najpopularniejszych napojów na świecie jest herbata. Picie herbaty w niektórych częściach świata jest uznawane za rytuał i traktowane jako niezbędna część filozofii życia. Herbata powinna więc stanowić codzienny element naszej diety.

Herbata pozyskiwana jest z liści, pączków liściowych lub łodyżek krzewu Camellia sinensis lub Assamica sinensis. Na świecie istnieje wiele rodzajów herbat, które w zależności od odmiany, sposobu uprawy czy zastosowanego procesu technologicznego, różnią się między sobą smakiem, składem i kolorem.
Herbatę zieloną uzyskuje się dzięki działaniu na liście gorącą parą wodną i ich suszenie, jest to herbata niefermentowana. Czerwoną podczas krótkiego procesu fermentacji (herbata półfermentowana). Herbata czarna to efekt całkowitej fermentacji.
Polifenole, które dominują w świeżych liściach herbaty, nadają roślinom barwę i odpowiadają za ich smak. Dla człowieka są bardzo ważne, bowiem są naturalnym antyoksydantem, czyli przeciwutleniaczem. Polifenole wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe i hipotensyjne. Różne herbaty posiadają odmienny skład związków polifenolowych, mają więc różne działanie antyutleniające. Herbata czarna zawiera najmniejszą ilość składników naturalnie wytwarzanych w liściach herbaty, czyli polifenoli, jest za to bogata w taniny (tanina odpowiada za gorzki, cierpki smak herbaty). Herbata czarna zawiera także więcej kwasów fenolowych i kofeiny.
Wszystkie rodzaje herbat zawierają związki antyoksydacyjne. Czysty napar herbaciany nie dostarcza organizmowi żadnych kalorii, jest wartościowym źródłem przeciwutleniaczy. Herbata powinna więc stanowić element codziennej diety, pozytywnie działający w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych, miażdżycy i raka.