Strona głównaZDROWIEZdrowotne właściwości herbaty
electro

Zdrowotne właściwości herbaty

Jednym z najpopularniejszych napojów na świecie jest herbata. Picie herbaty w niektórych częściach świata jest uznawane za rytuał i traktowane jako niezbędna część filozofii życia. Herbata powinna więc stanowić codzienny element naszej diety.

Zdrowotne właściwości herbaty
Zdrowotne właściwości herbaty

Herbata pozyskiwana jest z liści, pączków liściowych lub łodyżek krzewu Camellia sinensis lub Assamica sinensis. Na świecie istnieje wiele rodzajów herbat, które w zależności od odmiany, sposobu uprawy czy zastosowanego procesu technologicznego, różnią się między sobą smakiem, składem i kolorem.

Herbatę zieloną uzyskuje się dzięki działaniu na liście gorącą parą wodną i ich suszenie, jest to herbata niefermentowana. Czerwoną podczas krótkiego procesu fermentacji (herbata półfermentowana). Herbata czarna to efekt całkowitej fermentacji.

Polifenole, które dominują w świeżych liściach herbaty, nadają roślinom barwę i odpowiadają za ich smak. Dla człowieka są bardzo ważne, bowiem są naturalnym antyoksydantem, czyli przeciwutleniaczem. Polifenole wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe i hipotensyjne. Różne herbaty posiadają odmienny skład związków polifenolowych, mają więc różne działanie antyutleniające. Herbata czarna zawiera najmniejszą ilość składników naturalnie wytwarzanych w liściach herbaty, czyli polifenoli, jest za to bogata w taniny (tanina odpowiada za gorzki, cierpki smak herbaty). Herbata czarna zawiera także więcej kwasów fenolowych i kofeiny.

Wszystkie rodzaje herbat zawierają związki antyoksydacyjne. Czysty napar herbaciany nie dostarcza organizmowi żadnych kalorii, jest wartościowym źródłem przeciwutleniaczy. Herbata powinna więc stanowić element codziennej diety, pozytywnie działający w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych, miażdżycy i raka.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Udostępnij:

kategoria

Bibimbap mieszany ryż

Bibimbap to tradycyjne danie koreańskie, które jest znane ze swojego kolorowego i różnorodnego składu.

Kimchi smaczne danie, pełne witamin

Tradycyjne koreańskie danie, które jest rodzajem kiszonej kapusty i innych warzyw, często z dodatkiem pikantnych przypraw.

Empanadas tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej

Farsz do empanadas można przygotować na wiele różnych sposobów. Można go ugotować, usmażyć lub upiec.

Zmiany na paznokciach

Warto zadbać o zdrową dietę, regularne obcinanie paznokci, unikanie agresywnych substancji chemicznych, oraz stosowanie odpowiednich preparatów pielęgnacyjnych.

Podobne
Podobne

Wrastające paznokcie – domowe leczenie czy wizyta u podologa?

W przypadku uporczywych lub poważnych przypadków wrastających paznokci konieczne może być leczenie u dermatologa lub podologa.

Jarmuż właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Jest jednym z najzdrowszych warzyw liściastych. Zawiera mnóstwo witamin, minerałów i składników odżywczych

Kawa właściwości, przeciwwskazania

Smak napoju może zależeć od rodzaju ziaren, stopnia palenia, sposobu przygotowywania i jakości wody.

Rukola właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Wspomaga układ odpornościowy, chroni przed uszkodzeniami komórek, poprawia trawienie, wspomaga zdrowie serca, reguluje poziom cukru we krwi.