Poznaj smaki Portugalii i wygraj wyjazd do Tejo – miejsca, gdzie powstają doskonałe wina!
Siła Tejo tkwi w różnorodności występujących tu szczepów i w dość ważnym kryterium, którym kierują się producenci: tworzą wina, których smak i aromat ma odzwierciedlać specyficzny klimat Portugalii. Zachowując duży szacunek do tradycji i zgromadzonego przez setki lat doświadczenia w produkcji produkują wina, które przede wszystkim mają smakować. Moim zdaniem udaje im się to doskonale – twierdzi Andrzej Strzelczyk, dwukrotny Mistrz Polski Sommelierów.
Przykładem win, które bazują na różnorodności lokalnych odmian, jest m.in. seria Ponte Portugal. Czerwone wina to mieszanki złożone z trzech lokalnych szczepów: Castelão, Trincadeira i Tinta Roriz – z domieszką międzynarodowego Syrah. Białe Ponte Portugal skomponowane zostało z popularnych w regionie Tejo odmian Arinto i Fernão Pires.
Dla miłośników Portugalii i portugalskiego wina dystrybutor Ponte Portugal przygotował konkurs, w którym do wygrania jest podróż do tego pięknego zakątka Europy.
Region Tejo
Region Tejo jest nazywany ogrodem Portugalii. To tu, po obu stronach rzeki Tag (z port. Tejo), znajdują się ogromne uprawy warzyw i owoców, a także plantacje drzew oliwnych, drzew piniowych i dębu korkowego. Wśród tego bogactwa – winorośl stanowi niezwykle istotny element krajobrazu. To właśnie wina z Tejo przyniosły najwięcej sławy lokalnym plantatorom.
W całej Portugalii niezwykle ceni się tradycję i szanuje dorobek poprzednich pokoleń. Dlatego do dziś największą część upraw stanowią lokalne szczepy winorośli, takie jak Touriga Nacional, Castelão czy Trincadeira (szczepy winogron czerwonych), a także Fernão Pires i Arinto (szczepy winogron białych). Doskonałe są jednak nie tylko te wina oparte na pojedynczych odmianach, ale też blendy, czyli wina stanowiące połączenie różnych szczepów.
Więcej na temat regionu Tejo: https://www.winaztejo.pl/region-tejo/o-regionie/
więcej na https://www.winaztejo.pl/region-tejo/o-regionie/