Strona głównaArtykułyWszystko na temat stalek do noży
electro

Wszystko na temat stalek do noży

Stalka do noży to pręt, który wykonany jest ze stali. Służy do ostrzenia i prostowania ostrzy noży i tasaków. Znana jest również jako musaka lub ostrzałka prętowa. Ma postać owalnego kamienia do ostrzenia noży i idealnie sprawdzi się w każdej sytuacji, w przypadku profesjonalnych noży.

Wszystko na temat stalek do noży

Jak działa stalka do noży?

Stalki do noży są bardzo proste w obsłudze. Ustawia się je pod właściwym kątem i pocierać nimi nóż. Wykonywać należy równomierne ruchy ręką, zaczynając przy uchwycie noża, a kończąc na jego czubku. Ruch powinien być wykonywany z taką samą częstotliwością. Dzięki temu krawędź tnąca noża wyprostuje się i wyostrzy, a to sprawi, że praca z nim będzie komfortowa i o wiele szybsza.

Rodzaje stalek do noży

Stalki do ostrzenia noży różnią się między sobą rozmiarem, a także materiałem wykonania. Każdy ich rodzaj inaczej działa na ostrze, dlatego warto dopasować stalkę do typu i materiału noża.

Stalowa stalka do noży używana jest głównie po to, aby naprostować krawędź tnącą noża. Nie ma ona właściwości ciernych, tak więc nie naprawi noża, który jest bardzo stępiony. Stalki tego typu wykorzystywane są do codziennej pielęgnacji profesjonalnych noży w kuchni.

Stalki diamentowe są niezastąpione wtedy, kiedy ma się do czynienia z nożami bardzo stępionymi, które mają wysoką twardość. Występuje ona w różnych gradacjach. Jej minusem jest to, że z czasem będzie się ona ścierać i trzeba będzie zastąpić ją nowym modelem.

Ceramiczne stalki są doskonałe do ostrzenia stępionych noży. Nie stanowią one żadnego zagrożenia dla noży i nie uszkodzą ich w trakcie ostrzenia. Będą idealne dla każdego typu noży, lekko lub mocno stępionych.

Gdzie kupić stalki do noży?

Stalki do noży kupić warto w sklepach, które oferują profesjonalny asortyment. Można w nich dostać specjalne stalki dla noży masarskich, kuchennych i rzeźniczych. Są one w różnych rozmiarach i w rozmaitych stopniach gradacji. Warto zaopatrzyć się w profesjonalne stalki, ponieważ tylko sprzęt o najwyższej jakości zatroszczy się właściwie o narzędzia kuchenne.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z Gastrosilesia.pl

1 KOMENTARZ

  1. Moja koleżanka mi ostatnio poleciła forum internetowe, gdzie jest opowiedziane wszystko na temat stalek do noży, jak ich używać, i gdzie można je kupić.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Udostępnij:

kategoria

Empanadas tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej

Farsz do empanadas można przygotować na wiele różnych sposobów. Można go ugotować, usmażyć lub upiec.

Koty i rośliny doniczkowe

Opieka nad kotem to także zapewnienie mu bezpieczeństwa na przykład wtedy, gdy hodujemy w domu rośliny doniczkowe.

Szklane czy porcelanowe – jakie filiżanki do kawy są lepsze?

Odpowiednio dobrane naczynie pozwala wyeksponować smak i zapach napoju, a przy tym utrzymać jego optymalną temperaturę.

Bazylia – właściwości, zastosowanie, uprawa w doniczce

Bazylia jest wszechstronną rośliną, a jej aromatyczne liście znajdują zastosowanie w wielu potrawach. W jaki sposób możesz użyć bazylii w kuchni?

Podobne
Podobne

Kawa właściwości, przeciwwskazania

Smak napoju może zależeć od rodzaju ziaren, stopnia palenia, sposobu przygotowywania i jakości wody.

Rukola właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Wspomaga układ odpornościowy, chroni przed uszkodzeniami komórek, poprawia trawienie, wspomaga zdrowie serca, reguluje poziom cukru we krwi.

Smoothie czyli samo zdrowie

Smoothies mogą być spożywane jako zdrowe śniadanie, przekąska lub posiłek po treningu. Jest również dobrym sposobem na nawodnienie organizmu.

Dzika róża – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Owoce dzikiej róży mają właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, wzmacniające odporność. Są wykorzystywane do produkcji syropów, soków, napojów.