Wszystko na temat stalek do noży
Stalka do noży to pręt, który wykonany jest ze stali. Służy do ostrzenia i prostowania ostrzy noży i tasaków. Znana jest również jako musaka lub ostrzałka prętowa. Ma postać owalnego kamienia do ostrzenia noży i idealnie sprawdzi się w każdej sytuacji, w przypadku profesjonalnych noży.

Jak działa stalka do noży?
Stalki do noży są bardzo proste w obsłudze. Ustawia się je pod właściwym kątem i pocierać nimi nóż. Wykonywać należy równomierne ruchy ręką, zaczynając przy uchwycie noża, a kończąc na jego czubku. Ruch powinien być wykonywany z taką samą częstotliwością. Dzięki temu krawędź tnąca noża wyprostuje się i wyostrzy, a to sprawi, że praca z nim będzie komfortowa i o wiele szybsza.
Rodzaje stalek do noży
Stalki do ostrzenia noży różnią się między sobą rozmiarem, a także materiałem wykonania. Każdy ich rodzaj inaczej działa na ostrze, dlatego warto dopasować stalkę do typu i materiału noża.
Stalowa stalka do noży używana jest głównie po to, aby naprostować krawędź tnącą noża. Nie ma ona właściwości ciernych, tak więc nie naprawi noża, który jest bardzo stępiony. Stalki tego typu wykorzystywane są do codziennej pielęgnacji profesjonalnych noży w kuchni.
Stalki diamentowe są niezastąpione wtedy, kiedy ma się do czynienia z nożami bardzo stępionymi, które mają wysoką twardość. Występuje ona w różnych gradacjach. Jej minusem jest to, że z czasem będzie się ona ścierać i trzeba będzie zastąpić ją nowym modelem.
Ceramiczne stalki są doskonałe do ostrzenia stępionych noży. Nie stanowią one żadnego zagrożenia dla noży i nie uszkodzą ich w trakcie ostrzenia. Będą idealne dla każdego typu noży, lekko lub mocno stępionych.
Gdzie kupić stalki do noży?
Stalki do noży kupić warto w sklepach, które oferują profesjonalny asortyment. Można w nich dostać specjalne stalki dla noży masarskich, kuchennych i rzeźniczych. Są one w różnych rozmiarach i w rozmaitych stopniach gradacji. Warto zaopatrzyć się w profesjonalne stalki, ponieważ tylko sprzęt o najwyższej jakości zatroszczy się właściwie o narzędzia kuchenne.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z Gastrosilesia.pl
Moja koleżanka mi ostatnio poleciła forum internetowe, gdzie jest opowiedziane wszystko na temat stalek do noży, jak ich używać, i gdzie można je kupić.