Włoska bruschetta

Włoska bruschetta to odrobina włoskiej kuchni na śniadanie lub podwieczorek. Wypróbuj jeden z pomysłów na skropioną oliwą grzankę z pomidorami, czosnkiem i bazylią.

włoska bruschetta
Włoska bruschetta

Włoska bruschetta SKŁADNIKI

2-3 duże dojrzałe pomidory
1-2 ząbki czosnku
8 kromek ciabatty lub innego pszennego chleba
2-3 łyżki oliwy
kilka gałązek bazylii
sól, pieprz świeżo zmielony

Włoska bruschetta PRZYGOTOWANIE

Pomidory ułożyć na sicie, sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą, obrać ze skórki. Przekroić, usunąć gniazda nasienne i nasady ogonków. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, drobno posiekać lub przepuścić przez praskę.

Przełożyć do miseczki, dodać odrobinę soli, rozetrzeć. Dodać posiekane pomidory, wymieszać. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić do lodówki.

Kromki pieczywa skropić oliwą, ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce, upiec na złoty kolor. Pieczywo można też przyrumienić na suchej patelni. Gorące kromki obłożyć pomidorami z czosnkiem. Na każdej kromce ułożyć 2-3 listki opłukanej i osuszonej bazylii.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

1 KOMENTARZ

  1. Włoskie smaki to jest coś co mnie interesuje, Często szukam nowych pomysłów na włoskie dania. Wypróbuję też ten przepis. Zobaczymy co wyjdzie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Przepisy

Cytrynowe pałki

Cytrynowe pałki z kurczaka można podawać z ryżem doprawionym skórką z cytryny.

Kolorowe pomidory

Mieszanka żółtych i czerwonych pomidorów w sałatce to bardzo często spotykany składnik.

Żeberka duszone z cebulą

Żeberka duszone z cebulą, na smacznym bulionie grzybowym na jesienno-zimowy obiad

Rolada ze schabu nadziewana śliwkami

Rolada ze schabu zrobiona własnoręcznie to pomysł na pyszne danie obiadowe

Kwaśnica

Tradycyjna polska zupa z kiszonej kapusty, z dodatkiem ziemniaków i suszonych grzybów

Knedle po chłopsku

Dla chcącego nic trudnego. Warto się nauczyć zlepiać brzegi ciasta i toczyć te smakowite kulki.

Krokiety ziemniaczano-grzybowe

Smakują jako dodatek do pieczonych mięs, z sezonową surówką lub ulubionym sosem.

Pieczeń z warzywami

Pieczeń z warzywami można również podawać na zimno do pieczywa, na kolację.

Paprykowy colesław

Paprykowy colesław to klasyczny dodatek do smażonego i pieczonego drobiu.

Zobacz aktualne promocje
Promocje, gazetki promocyjne