Włoska bruschetta
Włoska bruschetta to odrobina włoskiej kuchni na śniadanie lub podwieczorek. Wypróbuj jeden z pomysłów na skropioną oliwą grzankę z pomidorami, czosnkiem i bazylią.

Włoska bruschetta SKŁADNIKI
2-3 duże dojrzałe pomidory
1-2 ząbki czosnku
8 kromek ciabatty lub innego pszennego chleba
2-3 łyżki oliwy
kilka gałązek bazylii
sól, pieprz świeżo zmielony
Włoska bruschetta PRZYGOTOWANIE
Pomidory ułożyć na sicie, sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą, obrać ze skórki. Przekroić, usunąć gniazda nasienne i nasady ogonków. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, drobno posiekać lub przepuścić przez praskę.
Przełożyć do miseczki, dodać odrobinę soli, rozetrzeć. Dodać posiekane pomidory, wymieszać. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić do lodówki.
Kromki pieczywa skropić oliwą, ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce, upiec na złoty kolor. Pieczywo można też przyrumienić na suchej patelni. Gorące kromki obłożyć pomidorami z czosnkiem. Na każdej kromce ułożyć 2-3 listki opłukanej i osuszonej bazylii.
Włoskie smaki to jest coś co mnie interesuje, Często szukam nowych pomysłów na włoskie dania. Wypróbuję też ten przepis. Zobaczymy co wyjdzie.