Prosta w przygotowaniu, pełna pachnących śliwek, na kruchym cieście, tarta ze śliwkami jest idealnym pomysłem na sezonowy przysmak.
Tarta ze śliwkami SKŁADNIKI
30 dag śliwek • 20 dag masła lub margaryny • 3/4 szklanki cukru kryształ • 2 jajka • 2 szklanki mąki • 1 opakowanie cukru waniliowego • 3 łyżki cukru pudru • bułka tarta • cynamon • sól
Tarta ze śliwkami PRZYGOTOWANIE
Schłodzone masło lub margarynę szybko posiekać z cukrem kryształem. Dodać jajka, cukier waniliowy, mąkę i odrobinę soli. Szybko zagnieść kruche ciasto.Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, odłożyć do lodówki na 30 minut. Dobrze schłodzone ciasto rozwałkować na placek wielkości formy do tarty.
Ciasto przełożyć do formy. Aby cienko rozwałkowane kruche ciasto nie porwało się podczas przenoszenia do formy, można je lekko oprószyć mąką i zwinąć w rulon. Można także nawinąć ciasto na wałek i wówczas przenieść do formy. Rozłożone w formie ciasto ponakłuwać widelcem po całej powierzchni, posypać po wierzchu bułką tartą.
Śliwki opłukać, dokładnie osuszyć, wypestkować, przekroić wzdłuż na połówki. Układać połówki śliwek na posypanym bułką tartą cieście skórką do dołu. Oprószyć je z wierzchu cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć ciasto z formy, zanim wystygnie. Podawać na ciepło lub na zimno, z dodatkiem na przykład gałki lodów waniliowych.