Tarta ze śliwkami

Prosta w przygotowaniu, pełna pachnących śliwek, na kruchym cieście, tarta ze śliwkami jest idealnym pomysłem na sezonowy przysmak.

SKŁADNIKI

  • 30 dag śliwek
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • bułka tarta
  • cynamon
  • sól

PRZYGOTOWANIE

  1. Schłodzone masło lub margarynę szybko posiekać z cukrem kryształem. Dodać jajka, cukier waniliowy, mąkę i odrobinę soli. Szybko zagnieść kruche ciasto.
  2. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, odłożyć do lodówki na 30 minut. Dobrze schłodzone ciasto rozwałkować na placek wielkości formy do tarty.
  3. Ciasto przełożyć do formy. Aby cienko rozwałkowane kruche ciasto nie porwało się podczas przenoszenia do formy, można je lekko oprószyć mąką i zwinąć w rulon. Można także nawinąć ciasto na wałek i wówczas przenieść do formy. Rozłożone w formie ciasto ponakłuwać widelcem po całej powierzchni, posypać po wierzchu bułką tartą.
  4. Śliwki opłukać, dokładnie osuszyć, wypestkować, przekroić wzdłuż na połówki. Układać połówki śliwek na posypanym bułką tartą cieście skórką do dołu. Oprószyć je z wierzchu cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
  5. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć ciasto z formy, zanim wystygnie. Podawać na ciepło lub na zimno, z dodatkiem na przykład gałki lodów waniliowych.

Stres zajadaj orzechami włoskimi

Orzechy włoskie to nieocenione źródło dobrych tłuszczów oraz zdrowe, naturalne paliwo dla naszego mózgu.

Wiesiołek, kurdybanek i inne

Zioła lecznicze w Polsce znane są od najdawniejszych czasów, w średniowieczu zielarstwo stało się odrębną gałęzią wiedzy medycznej.

Ukąszenia i użądlenia owadów

Komary i muszki, które dokuczają nam na łonie natury, żywią się ludzką krwią, więc potrafią dotkliwie nas pogryźć.
Poprzedni artykuł
Następny artykuł

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Przepisy


Żeberka duszone z cebulą

Żeberka duszone z cebulą, na smacznym bulionie grzybowym, to wymarzone danie na jesienno-zimowy obiad

Rolada ze schabu nadziewana śliwkami

Rolada ze schabu zrobiona własnoręcznie to pomysł na pyszne danie obiadowe

Kwaśnica

Tradycyjna polska zupa z kiszonej kapusty, z dodatkiem ziemniaków i suszonych grzybów

Knedle po chłopsku

Dla chcącego nic trudnego. Warto się nauczyć zlepiać brzegi ciasta i toczyć te smakowite kulki.

Krokiety ziemniaczano-grzybowe

Smakują jako dodatek do pieczonych mięs, z sezonową surówką lub ulubionym sosem.

Rolada ze schabu

Z dodatkiem żurawiny i płatków migdałów, pachnące białym winem i przyprawami.

Karp zapiekany z grzybami

Karp w wielu polskich domach jest tradycyjnym daniem podawanym podczas Wigilii.

Bananowiec

Jeśli mają wpaść do Ciebie niespodziewani goście, bananowiec to świetny pomysł na szybkie ciasto.

Pierogi lubuskie

Pierogi lubelskie z dodatkiem kaszy gryczanej warto sprawdzić, jak smakują, bo są naprawdę wyborne.

Zobacz aktualne promocje
Promocje, gazetki promocyjne

PEPCO Gazetka od 26 stycznia 2023

Otul swoje zmysły, zobacz stylowe i przydatne produkty w zaskakująco niskich cenach.

ORIFLAME Katalog 2/2023

Kup pomadkę THE ONE Colour Stylist Super Pout i odbierz maskarę Tremendous za 11.99zl

BIEDRONKA Okazje tygodnia od 16 stycznia 2023

W ofercie akcesoria kuchenne, ręczniki, dywaniki, pościel, prześcieradła, piżamy dziecięce, klapki basenowe.

LIDL Katalog od 16 stycznia 2023

Elegancka zastawa stołowa LUBIANA: talerz, kubek lub miska 30% taniej, miksuj dowolnie