Prosta w przygotowaniu, pełna pachnących śliwek, na kruchym cieście, tarta ze śliwkami jest idealnym pomysłem na sezonowy przysmak.

Tarta ze śliwkami SKŁADNIKI

30 dag śliwek 20 dag masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru kryształ 2 jajka 2 szklanki mąki 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru bułka tarta cynamon sól

Tarta ze śliwkami PRZYGOTOWANIE

Schłodzone masło lub margarynę szybko posiekać z cukrem kryształem. Dodać jajka, cukier waniliowy, mąkę i odrobinę soli. Szybko zagnieść kruche ciasto.Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, odłożyć do lodówki na 30 minut. Dobrze schłodzone ciasto rozwałkować na placek wielkości formy do tarty.

Ciasto przełożyć do formy. Aby cienko rozwałkowane kruche ciasto nie porwało się podczas przenoszenia do formy, można je lekko oprószyć mąką i zwinąć w rulon. Można także nawinąć ciasto na wałek i wówczas przenieść do formy. Rozłożone w formie ciasto ponakłuwać widelcem po całej powierzchni, posypać po wierzchu bułką tartą.

Śliwki opłukać, dokładnie osuszyć, wypestkować, przekroić wzdłuż na połówki. Układać połówki śliwek na posypanym bułką tartą cieście skórką do dołu. Oprószyć je z wierzchu cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć ciasto z formy, zanim wystygnie. Podawać na ciepło lub na zimno, z dodatkiem na przykład gałki lodów waniliowych.



Poprzedni artykuł
Następny artykuł

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Przepisy

Cytrynowe pałki

Cytrynowe pałki z kurczaka można podawać z ryżem doprawionym skórką z cytryny.

Kolorowe pomidory

Mieszanka żółtych i czerwonych pomidorów w sałatce to bardzo często spotykany składnik.

Żeberka duszone z cebulą

Żeberka duszone z cebulą, na smacznym bulionie grzybowym na jesienno-zimowy obiad

Rolada ze schabu nadziewana śliwkami

Rolada ze schabu zrobiona własnoręcznie to pomysł na pyszne danie obiadowe

Kwaśnica

Tradycyjna polska zupa z kiszonej kapusty, z dodatkiem ziemniaków i suszonych grzybów

Knedle po chłopsku

Dla chcącego nic trudnego. Warto się nauczyć zlepiać brzegi ciasta i toczyć te smakowite kulki.

Krokiety ziemniaczano-grzybowe

Smakują jako dodatek do pieczonych mięs, z sezonową surówką lub ulubionym sosem.

Paprykowy colesław

Paprykowy colesław to klasyczny dodatek do smażonego i pieczonego drobiu.

Rolada ze schabu

Z dodatkiem żurawiny i płatków migdałów, pachnące białym winem i przyprawami.

Zobacz aktualne promocje
Promocje, gazetki promocyjne