Strona głównaZDROWIESyrop z mniszka
electro

Syrop z mniszka

Syrop z mniszka lekarskiego świetnie wspomaga leczenie w infekcjach górnych dróg oddechowych z bólem gardła i kaszlem, służy jako środek wspomagający trawienie i pobudzający wydzielanie soków żółciowych. Ma działanie przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowe, moczopędne, przeciwzapalne i detoksykujące.

Syrop z mniszka
Syrop z mniszka

Syrop z mniszka lekarskiego to naturalny środek leczniczy, który można przygotować samodzielnie w domu. Mniszek lekarski to pospolite ziele, które jest bogate w witaminy, minerały i inne składniki odżywcze. Syrop z mniszka lekarskiego ma wiele właściwości zdrowotnych, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, dzięki czemu może być pomocny w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, takich jak kaszel, chrypka i zapalenie gardła; ma właściwości moczopędne, dzięki czemu może wspomagać leczenie chorób nerek i układu moczowego; działa wspomagająco w leczeniu chorób wątroby i trzustki; jest pomocny w leczeniu anemii; działa przeciwzapalnie, dzięki czemu może być pomocny w leczeniu stanów zapalnych skóry, takich jak trądzik i egzema; działa detoksykująco, dzięki czemu może wspomagać usuwanie toksyn z organizmu.

Syrop z mniszka z imbirem

  • 500 kwiatów mniszka
  • 2-3 cytryny
  • około 1 kg cukru
  • 1 litr wody
  • 4-5 plastrów świeżego imbiru grubości około 1 cm

Kwiaty mniszka namoczyć w zimnej wodzie na noc, rano przepłukać, zalać wodą, gotować około 30 minut. Dodać pokrojone całe cytryny, odstawić na 24 godziny. Odcedzić, dodać imbir i cukier, gotować około 2 godziny, często mieszając, żeby cukier się nie przypalił. Przecedzić.

Syrop z mniszka z goździkami i cynamonem

  • 350 kwiatów mniszka
  • 1 cytryna
  • 5 goździków
  • szczypta cynamonu
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru

Kwiaty mniszka zalać zimną wodą, dodać pokrojoną cytrynę, goździki i cynamon. Gotować około 20 minut. Zostawić do następnego dnia. Przecedzić, zagotować, dodać cukier, gotować około 1,5 godziny. Przelać do wyparzonego słoika, zakręcić, odwrócić do góry dnem. Odstawić do ostygnięcia.

Syrop z mniszka lekarskiego można dodawać do herbaty, kawy, napojów owocowych lub deserów. Syrop z mniszka lekarskiego nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Udostępnij:

kategoria

Empanadas tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej

Farsz do empanadas można przygotować na wiele różnych sposobów. Można go ugotować, usmażyć lub upiec.

Zmiany na paznokciach

Warto zadbać o zdrową dietę, regularne obcinanie paznokci, unikanie agresywnych substancji chemicznych, oraz stosowanie odpowiednich preparatów pielęgnacyjnych.

Wrastające paznokcie – domowe leczenie czy wizyta u podologa?

W przypadku uporczywych lub poważnych przypadków wrastających paznokci konieczne może być leczenie u dermatologa lub podologa.

Jarmuż właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Jest jednym z najzdrowszych warzyw liściastych. Zawiera mnóstwo witamin, minerałów i składników odżywczych

Podobne
Podobne

Kawa właściwości, przeciwwskazania

Smak napoju może zależeć od rodzaju ziaren, stopnia palenia, sposobu przygotowywania i jakości wody.

Rukola właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Wspomaga układ odpornościowy, chroni przed uszkodzeniami komórek, poprawia trawienie, wspomaga zdrowie serca, reguluje poziom cukru we krwi.

Smoothie czyli samo zdrowie

Smoothies mogą być spożywane jako zdrowe śniadanie, przekąska lub posiłek po treningu. Jest również dobrym sposobem na nawodnienie organizmu.

Dzika róża – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Owoce dzikiej róży mają właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, wzmacniające odporność. Są wykorzystywane do produkcji syropów, soków, napojów.