Syrop z mniszka
Syrop z mniszka lekarskiego świetnie wspomaga leczenie w infekcjach górnych dróg oddechowych z bólem gardła i kaszlem, służy także jako środek wspomagający trawienie i pobudzający wydzielanie soków żółciowych.

Syrop z mniszka z imbirem
- 500 kwiatów mniszka
- 2-3 cytryny
- około 1 kg cukru
- 1 litr wody
- 4-5 plastrów świeżego imbiru grubości około 1 cm
Kwiaty mniszka namoczyć w zimnej wodzie na noc, rano przepłukać, zalać wodą, gotować około 30 minut. Dodać pokrojone całe cytryny, odstawić na 24 godziny. Odcedzić, dodać imbir i cukier, gotować około 2 godziny, często mieszając, żeby cukier się nie przypalił. Przecedzić.
Syrop z mniszka z goździkami i cynamonem
- 350 kwiatów mniszka
- 1 cytryna
- 5 goździków
- szczypta cynamonu
- 1 litr wody
- 1 kg cukru
Kwiaty mniszka zalać zimną wodą, dodać pokrojoną cytrynę, goździki i cynamon. Gotować około 20 minut. Zostawić do następnego dnia. Przecedzić, zagotować, dodać cukier, gotować około 1,5 godziny. Przelać do wyparzonego słoika, zakręcić, odwrócić do góry dnem. Odstawić do ostygnięcia.