Strona głównaZDROWIESyrop z mniszka
electro

Syrop z mniszka

Syrop z mniszka lekarskiego świetnie wspomaga leczenie w infekcjach górnych dróg oddechowych z bólem gardła i kaszlem, służy jako środek wspomagający trawienie i pobudzający wydzielanie soków żółciowych. Ma działanie przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowe, moczopędne, przeciwzapalne i detoksykujące.

Syrop z mniszka
Syrop z mniszka

Syrop z mniszka lekarskiego to naturalny środek leczniczy, który można przygotować samodzielnie w domu. Mniszek lekarski to pospolite ziele, które jest bogate w witaminy, minerały i inne składniki odżywcze. Syrop z mniszka lekarskiego ma wiele właściwości zdrowotnych, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, dzięki czemu może być pomocny w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, takich jak kaszel, chrypka i zapalenie gardła; ma właściwości moczopędne, dzięki czemu może wspomagać leczenie chorób nerek i układu moczowego; działa wspomagająco w leczeniu chorób wątroby i trzustki; jest pomocny w leczeniu anemii; działa przeciwzapalnie, dzięki czemu może być pomocny w leczeniu stanów zapalnych skóry, takich jak trądzik i egzema; działa detoksykująco, dzięki czemu może wspomagać usuwanie toksyn z organizmu.

Syrop z mniszka z imbirem

  • 500 kwiatów mniszka
  • 2-3 cytryny
  • około 1 kg cukru
  • 1 litr wody
  • 4-5 plastrów świeżego imbiru grubości około 1 cm

Kwiaty mniszka namoczyć w zimnej wodzie na noc, rano przepłukać, zalać wodą, gotować około 30 minut. Dodać pokrojone całe cytryny, odstawić na 24 godziny. Odcedzić, dodać imbir i cukier, gotować około 2 godziny, często mieszając, żeby cukier się nie przypalił. Przecedzić.

Syrop z mniszka z goździkami i cynamonem

  • 350 kwiatów mniszka
  • 1 cytryna
  • 5 goździków
  • szczypta cynamonu
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru

Kwiaty mniszka zalać zimną wodą, dodać pokrojoną cytrynę, goździki i cynamon. Gotować około 20 minut. Zostawić do następnego dnia. Przecedzić, zagotować, dodać cukier, gotować około 1,5 godziny. Przelać do wyparzonego słoika, zakręcić, odwrócić do góry dnem. Odstawić do ostygnięcia.

Syrop z mniszka lekarskiego można dodawać do herbaty, kawy, napojów owocowych lub deserów. Syrop z mniszka lekarskiego nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Udostępnij:

kategoria

Portulaka pospolita – właściwości i zastosowanie

Portulaka pospolita - właściwości i zastosowanie Portulaka pospolita (Portulaca oleracea)...

Bibimbap mieszany ryż

Bibimbap to tradycyjne danie koreańskie, które jest znane ze swojego kolorowego i różnorodnego składu.

Kimchi smaczne danie, pełne witamin

Tradycyjne koreańskie danie, które jest rodzajem kiszonej kapusty i innych warzyw, często z dodatkiem pikantnych przypraw.

Empanadas tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej

Farsz do empanadas można przygotować na wiele różnych sposobów. Można go ugotować, usmażyć lub upiec.

Podobne
Podobne

Zmiany na paznokciach

Warto zadbać o zdrową dietę, regularne obcinanie paznokci, unikanie agresywnych substancji chemicznych, oraz stosowanie odpowiednich preparatów pielęgnacyjnych.

Wrastające paznokcie – domowe leczenie czy wizyta u podologa?

W przypadku uporczywych lub poważnych przypadków wrastających paznokci konieczne może być leczenie u dermatologa lub podologa.

Jarmuż właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Jest jednym z najzdrowszych warzyw liściastych. Zawiera mnóstwo witamin, minerałów i składników odżywczych

Kawa właściwości, przeciwwskazania

Smak napoju może zależeć od rodzaju ziaren, stopnia palenia, sposobu przygotowywania i jakości wody.