Soczysta cytryna
Co zrobić, aby wycisnąć więcej soku z cytryny? Wystarczy umyty owoc włożyć do słoja i zalać przegotowaną, ciepłą wodą. Naczynie zamykamy, odstawiamy na kilka chwil do lodówki.
Dzięki takiemu prostemu zabiegowi cytryna jest dużo bardziej soczysta, łatwo wycisnąć z niej sok. Jest tego soku też dużo więcej, niż udałoby się wycisnąć z twardego owocu.
Możesz tę cytrynę przekroić na pół, wycisnąć tyle soku ile potrzebujesz, a resztę owocu odłożyć do lodówki. Pamiętaj tylko o pestkach, które wypadną z cytryny. Poza tym odłożony owoc łatwo usycha lub pleśnieje, chociaż leży w lodówce.

Warto wykorzystać inny sposób wyciskania soku z cytryny. Do tego celu będzie nam potrzebny szpikulec, wykałaczka lub patyczek do szaszłyków. Najpierw musimy „wymasować” cytrynę, to znaczy wyturlać owoc dłonią na płaskiej powierzchni, lekko ją dociskając. Dzięki temu zabiegowi cytryna zmięknie w środku i będzie można łatwiej wycisnąć z niej sok. Teraz szpikulec wkłuwamy do dolnej części cytryny, robimy niewielki otwór. Lekko ściskamy owoc, dzięki czemu z tego otworu wypływa tyle soku, ile potrzebujemy w danej chwili. Pozostałą część owocu przechowujemy np. w woreczku strunowym w lodówce.
Dzięki takiej metodzie wyciskania cytryny pestki pozostają w środku, wyciskamy tylko taką ilość soku, która jest potrzebna. No i owoc nie psuje się tak łatwo, bo dopływ powietrza przez niewielki otwór jest bardzo ograniczony, więc cytryna dłużej zachowuje świeżość, smak i sprężystość.