Siemię lniane
Siemię lniane, inaczej nasiona lnu, to drobne nasionka, które mają niezwykłe właściwości lecznicze. Powinny zagościć na stałe w naszej codziennej diecie.

Lecznicze właściwości siemienia znane są od wieków. Już w starożytności tymi małymi nasionkami leczono schorzenia przewodu pokarmowego, bo len działa osłonowo na ściany żołądka i jelit. Współcześnie siemię lniane dostępne jest w postaci nasion, proszku, tabletek, kapsułek, mąki i oleju.
Len działa osłaniająco na ściany żołądka i jelit. Dzięki posiadanym właściwościom regenerującym jest nieocenionym lekarstwem na choroby układu pokarmowego. Zawiera szereg niezbędnych prozdrowotnych składników odżywczych, jak wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, w tym kwas alfa-linolenowy (ALA), który jest prekursorem dla kwasu EPA (eikozapentaenowego) i DHA (kwasu dokozaheksaenowego).
Siemię lniane jest źródłem białka, potasu, fosforu, magnezu, wapnia, witaminy C, witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, kwasu foliowego), lignan i błonnika pokarmowego. Ten ostatni wpływa na poprawę motoryki przewodu pokarmowego, czyli na prawidłowe wypróżnianie. Błonnik działa jak szczotka, usuwając z przewodu pokarmowego toksyczne produkty przemiany materii.
Idealnym sposobem na walkę z zaparciami jest kisiel z siemienia lnianego. Zalewamy nasionka lnu ciepłą wodą, odstawiamy na chwilę, czekamy aż nasionka napęcznieją. Kleista maź jest doskonałym lekarstwem na problemy z wypróżnianiem.
Nasionka siemienia można dodawać do zup, sałatek, panierki, słodkich deserów, koktajli. Zwiększają wartość odżywczą zdrowych przekąsek i doskonale wpływają na nasze jelita.