Sałatka z liści mniszka

Sałatka z liści mniszka, kilkanaście liści mniszka, jajka, szynka dojrzewająca lub surowy boczek, dymka, kromki białego pieczywa.

Liście mniszka
Liście mniszka

Sałatka z liści mniszka SKŁADNIKI

3-4 pęczki młodych liści mniszka
4 jajka
2 kromki jasnego pieczywa
100 g szynki lub surowego boczku
1-2 dymki
1 cytryna
3 łyżki oleju
1-2 łyżki sosu słodko-kwaśnego
cukier
sól, pieprz

Sałatka z liści mniszka PRZYGOTOWANIE

Liście mniszka oczyścić, odciąć z nich ogonki. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, pokroić na ósemki. Wędlinę pokroić w kosteczkę. Dymkę oczyścić, drobno posiekać. Kromki pieczywa zrumienić na suchej patelni, rozdrobnić. Olej utrzeć z sosem słodko-kwaśnym, doprawić cukrem, solą i pieprzem, dodać kilka kropli soku z cytryny. Liście mniszka wymieszać z jajkami, wędliną i dymką. Polać sosem, posypać grzankami.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Przepisy

Cytrynowe pałki

Cytrynowe pałki z kurczaka można podawać z ryżem doprawionym skórką z cytryny.

Kolorowe pomidory

Mieszanka żółtych i czerwonych pomidorów w sałatce to bardzo często spotykany składnik.

Żeberka duszone z cebulą

Żeberka duszone z cebulą, na smacznym bulionie grzybowym na jesienno-zimowy obiad

Rolada ze schabu nadziewana śliwkami

Rolada ze schabu zrobiona własnoręcznie to pomysł na pyszne danie obiadowe

Kwaśnica

Tradycyjna polska zupa z kiszonej kapusty, z dodatkiem ziemniaków i suszonych grzybów

Knedle po chłopsku

Dla chcącego nic trudnego. Warto się nauczyć zlepiać brzegi ciasta i toczyć te smakowite kulki.

Krokiety ziemniaczano-grzybowe

Smakują jako dodatek do pieczonych mięs, z sezonową surówką lub ulubionym sosem.

Pieczeń z warzywami

Pieczeń z warzywami można również podawać na zimno do pieczywa, na kolację.

Paprykowy colesław

Paprykowy colesław to klasyczny dodatek do smażonego i pieczonego drobiu.

Zobacz aktualne promocje
Promocje, gazetki promocyjne