Sałatka z liści mniszka
Sałatka z liści mniszka, kilkanaście liści mniszka, jajka, szynka dojrzewająca lub surowy boczek, dymka, kromki białego pieczywa.

Sałatka z liści mniszka SKŁADNIKI
3-4 pęczki młodych liści mniszka
4 jajka
2 kromki jasnego pieczywa
100 g szynki lub surowego boczku
1-2 dymki
1 cytryna
3 łyżki oleju
1-2 łyżki sosu słodko-kwaśnego
cukier
sól, pieprz
Sałatka z liści mniszka PRZYGOTOWANIE
Liście mniszka oczyścić, odciąć z nich ogonki. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, pokroić na ósemki. Wędlinę pokroić w kosteczkę. Dymkę oczyścić, drobno posiekać. Kromki pieczywa zrumienić na suchej patelni, rozdrobnić. Olej utrzeć z sosem słodko-kwaśnym, doprawić cukrem, solą i pieprzem, dodać kilka kropli soku z cytryny. Liście mniszka wymieszać z jajkami, wędliną i dymką. Polać sosem, posypać grzankami.