Sałatka z liści mniszka

Sałatka z liści mniszka, kilkanaście liści mniszka, jajka, szynka dojrzewająca lub surowy boczek, dymka, kromki białego pieczywa.

Liście mniszka
Liście mniszka

SKŁADNIKI

  • 3-4 pęczki młodych liści mniszka
  • 4 jajka
  • 2 kromki jasnego pieczywa
  • 100 g szynki lub surowego boczku
  • 1-2 dymki
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki oleju
  • 1-2 łyżki sosu słodko-kwaśnego
  • cukier
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Liście mniszka oczyścić, odciąć z nich ogonki. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, pokroić na ósemki. Wędlinę pokroić w kosteczkę. Dymkę oczyścić, drobno posiekać. Kromki pieczywa zrumienić na suchej patelni, rozdrobnić. Olej utrzeć z sosem słodko-kwaśnym, doprawić cukrem, solą i pieprzem, dodać kilka kropli soku z cytryny.
  2. Liście mniszka wymieszać z jajkami, wędliną i dymką. Polać sosem, posypać grzankami.
Poprzedni artykułWłoska bruschetta
Następny artykułKrucha tarta z rabarbarem

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Share post:

Subscribe

Popularne przepisy

Inne przepisy kulinarne
inne przepisy

Konfitury z zielonych pomidorów

Do przygotowania tej konfitury można wykorzystać niedojrzałe pomidory. Zaskakująca w smaku, jest świetnym dodatkiem do kanapek, naleśników i mięs.

Sałatka pomidorowa

Bardzo prosta w przygotowaniu sałatka z czerwonych pomidorów w połączeniu z czarnymi oliwkami. Czosnek, bazylia i majeranek to idealne dodatki do tego dania.

Sałatka z gruszkami i bekonem

Smak tego dość nietypowego połączenia gruszek i cykorii z bekonem z pewnością urozmaici kilka liści czerwonej sałaty.

Sałatka nicejska

Kolorowa, lekka i zdrowa, będzie ozdobą każdego posiłku. Z sałatą, pomidorami, czerwoną cebulą, tuńczykiem, filetami anchois, dwoma rodzajami oliwek.