Sałatka nicejska
Sałatka nicejska, kolorowa, lekka i zdrowa, będzie ozdobą każdego posiłku. Z sałatą, pomidorami, czerwoną cebulą, tuńczykiem, filetami anchois, dwoma rodzajami oliwek.

Sałatka nicejska SKŁADNIKI
1 główka sałaty lodowej, masłowej lub strzępiastej
2 pomidory
1 ogórek zielony
2 jajka ugotowane na twardo
1 czerwona cebula
20 dag tuńczyka w sosie własnym
10 dag filetów anchois
10 oliwek czarnych
10 oliwek zielonych
SOS:
2 ząbki czosnku
1 łyżka octu winnego
2 łyżki oliwy
cukier
sól, pieprz
Sałatka nicejska PRZYGOTOWANIE
Umytą i osuszoną sałatę porwać na kawałki. Układać na niej pomidory pokrojone w ósemki, plasterki ogórka, cebulę pokrojoną w talarki, jajka pokrojone w ćwiartki. Dodać tuńczyka, filety anchois, oliwki.
Przygotować sos: zmiażdżony czosnek utrzeć z cukrem, solą i pieprzem, dodać ocet winny, powoli dolewać oliwę i dokładnie ucierać. Sałatkę polać sosem, wymieszać.