Sałatka nicejska

Sałatka nicejska, kolorowa, lekka i zdrowa, będzie ozdobą każdego posiłku. Z sałatą, pomidorami, czerwoną cebulą, tuńczykiem, filetami anchois, dwoma rodzajami oliwek.

Sałatka nicejska
Sałatka nicejska

SKŁADNIKI

  • 1 główka sałaty lodowej, masłowej lub strzępiastej
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek zielony
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 czerwona cebula
  • 20 dag tuńczyka w sosie własnym
  • 10 dag filetów anchois
  • 10 oliwek czarnych
  • 10 oliwek zielonych

SOS

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki oliwy
  • cukier
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Umytą i osuszoną sałatę porwać na kawałki. Układań na niej pomidory pokrojone w ósemki, plasterki ogórka, cebulę pokrojoną w talarki, jajka pokrojone w ćwiartki. Dodać tuńczyka, filety anchois, oliwki.
  2. Przygotować sos: zmiażdżony czosnek utrzeć z cukrem, solą i pieprzem, dodać ocet winny, powoli dolewać oliwę i dokładnie ucierać. Sałatkę polać sosem, wymieszać.
Poprzedni artykułApple pie
Następny artykułSałatka z gruszkami i bekonem

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Share post:

Subscribe

Popularne przepisy

Inne przepisy kulinarne
inne przepisy

Konfitury z zielonych pomidorów

Do przygotowania tej konfitury można wykorzystać niedojrzałe pomidory. Zaskakująca w smaku, jest świetnym dodatkiem do kanapek, naleśników i mięs.

Sałatka pomidorowa

Bardzo prosta w przygotowaniu sałatka z czerwonych pomidorów w połączeniu z czarnymi oliwkami. Czosnek, bazylia i majeranek to idealne dodatki do tego dania.

Sałatka z gruszkami i bekonem

Smak tego dość nietypowego połączenia gruszek i cykorii z bekonem z pewnością urozmaici kilka liści czerwonej sałaty.

Apple pie

Amerykańska szarlotka, apple pie, najsmaczniejsza będzie z szarą renetą lub Red Delicious.