Sałatka nicejska, kolorowa, lekka i zdrowa, będzie ozdobą każdego posiłku. Z sałatą, pomidorami, czerwoną cebulą, tuńczykiem, filetami anchois, dwoma rodzajami oliwek.

Sałatka nicejska SKŁADNIKI
1 główka sałaty lodowej, masłowej lub strzępiastej • 2 pomidory • 1 ogórek zielony • 2 jajka ugotowane na twardo • 1 czerwona cebula • 20 dag tuńczyka w sosie własnym • 10 dag filetów anchois • 10 oliwek czarnych • 10 oliwek zielonych • SOS: • 2 ząbki czosnku • 1 łyżka octu winnego • 2 łyżki oliwy • cukier • sól • pieprz
Sałatka nicejska PRZYGOTOWANIE
Umytą i osuszoną sałatę porwać na kawałki. Układać na niej pomidory pokrojone w ósemki, plasterki ogórka, cebulę pokrojoną w talarki, jajka pokrojone w ćwiartki. Dodać tuńczyka, filety anchois, oliwki.
Przygotować sos: zmiażdżony czosnek utrzeć z cukrem, solą i pieprzem, dodać ocet winny, powoli dolewać oliwę i dokładnie ucierać. Sałatkę polać sosem, wymieszać.