Kolorowy chłodnik

Zagłosuj
(3 głosy)

SKŁADNIKI

  • 6 dużych pomidorów
  • 3 kromki razowego pieczywa
  • 3 tosty
  • 600 ml gazowanej wody mineralnej
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • po 1 strąku czerwonej i zielonej papryki
  • 1 cytryna
  • 30 dag ogórków
  • cukier
  • sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Pomidory ułożyć na sicie, sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą, obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne, miąższ drobno posiekać. Przełożyć do dużej miski.

Z kromek razowego chleba odciąć skórki. Miąższ rozdrobnić, dodać do pomidorów. Zmiksować razem, dolewając stopniowo gazowaną wodę mineralną. Dodać obraną i poszatkowaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać, odstawić na 2 godziny do lodówki.

Strąki kolorowej papryki umyć, osuszyć, przekroić na pół. Usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w drobną kostkę. Umyte ogórki obrać, drobno posiekać. Tosty opiec na suchej patelni lub w tosterze. Pokroić w kostkę.

Schłodzoną bazę pomidorową do chłodnika wyjąć z lodówki. Dodać pozostałe posiekane warzywa, wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem wyciśniętym z cytryny i cukrem. Podawać z grzankami i listkami bazylii.

Dodaj komentarz

Upewnij się, że wprowadziłeś wszystkie wymagane informacje, oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.

Bardzolubie.pl All Rights Reserved

. ..