Aromatyczne pałeczki z miodem

Zagłosuj
(2 głosy)

SKŁADNIKI

  • 8 pałek kurczaka
  • 4 łyżki miodu
  • 4 ząbki czosnku
  • odrobina chili
  • kilka łyżek wiórków kokosowych
  • posiekane lub starte pistacje
  • olej
  • sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Umyte i osuszone pałki kurczaka przełożyć do dużej miski. Do mniejszego naczynia wlać miód. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać. Wymieszać z miodem, dodać szczyptę chili, sól i pieprz. Wlać kilka łyżek oleju. Wymieszać, dodać tyle wody, aby powstała marynata. Marynatą posmarować pałki kurczaka. Przykryć je folią, wstawić na kilka godzin do lodówki.

Zamarynowane mięso ułożyć w brytfance, polać pozostałą marynatą, posypać wiórkami kokosowymi i pistacjami. Wstawić do piekarnika, piec pod przykryciem około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Podawać z pieczywem lub ziemniakami. Do pałek można także przygotować dip kokosowy, pomidorowy, ziołowy.

Dodaj komentarz

Upewnij się, że wprowadziłeś wszystkie wymagane informacje, oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.

Bardzolubie.pl All Rights Reserved

. ..