SKŁADNIKI
- 300 g chudej wołowiny
- 1 pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler)
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1/2 puszki groszku
- 2-3 ząbki czosnku
- 4-5 ziaren aiela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- 1 cytryna
- kilka pomidorków koktajlowych
- natka pietruszki
- 1 opakowanie żelatyny do mięs, ryb i warzyw
- sól, grubo mielony pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wołowinę umyć, włożyć do garnka, zalać wodą. Warzywa obrać. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę opalić nad ogniem. Pozostałe warzywa umyć, włożyć do garnka razem z cebulą, liścmi laurowymi, zielem angielskim. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 2,5 godziny.
Przecedzić wywar. Mięso i marchewki odstawić do wystygnięcia, pokroić w kawałki. Cytrynę sparzyć, pokroić w plasterki. Z jednego plasterka wycisnąć sok. Czosnek utrzeć z odrobiną soli i sokiem z cytryny. Dodać z żelatyną do wywaru. Wymieszać, odstawić do wystygnięcia.
W miseczkach ułożyć marchewkę, groszek i mięso. Zalać wywarem, wstawić do lodówki, aby stężało. Udekorować plasterkami cytryny, pomidorkami i natką.