Galareta z wołowiną

Zagłosuj
(2 głosy)

SKŁADNIKI

  • 300 g chudej wołowiny
  • 1 pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1/2 puszki groszku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4-5 ziaren aiela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • 1 cytryna
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • natka pietruszki
  • 1 opakowanie żelatyny do mięs, ryb i warzyw
  • sól, grubo mielony pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wołowinę umyć, włożyć do garnka, zalać wodą. Warzywa obrać. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę opalić nad ogniem. Pozostałe warzywa umyć, włożyć do garnka razem z cebulą, liścmi laurowymi, zielem angielskim. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 2,5 godziny.

Przecedzić wywar. Mięso i marchewki odstawić do wystygnięcia, pokroić w kawałki. Cytrynę sparzyć, pokroić w plasterki. Z jednego plasterka wycisnąć sok. Czosnek utrzeć z odrobiną soli i sokiem z cytryny. Dodać z żelatyną do wywaru. Wymieszać, odstawić do wystygnięcia.

W miseczkach ułożyć marchewkę, groszek i mięso. Zalać wywarem, wstawić do lodówki, aby stężało. Udekorować plasterkami cytryny, pomidorkami i natką.

Dodaj komentarz

Upewnij się, że wprowadziłeś wszystkie wymagane informacje, oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.

Bardzolubie.pl All Rights Reserved

. ..