Tymbaliki drobiowe

Rate this item
(1 Vote)

SKŁADNIKI

  • 2 duże filety z kurczaka
  • 1 burak
  • włoszczyzna (por, seler, marchewka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6-8 łyżek groszku mrozonego lub z puszki
  • 6-8 plasterków cytryny
  • 1 opakowanie żelatyny z przyprawami
  • natka
  • sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do garnka włożyć filety i włoszczynę. Zalać 1 litrem zimnej wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, pieprz i sól. Gotować na małym ogniu około 40 minut.

Osobno ugotować burak. Groszek rozmrozić lub osączyć. Z garnka wyjąć mięso i warzywa, wystudzić. Przecedzić wywar (jeżeli trzeba, uzupełnić wodą do 1 litra), podgrzać. Rozpuścić żelatynę, dodać sok, wystudzić.

Mięso, burak, marchewkę pokroić w kawałki, razem z groszkiem włożyć do foremek. Zalać wywarem. Odstawić do stężenia. Udekorować plasterkami cytryny i natką.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.