Print this page

Pieczona karkówka

Zagłosuj
(1 Vote)

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg karkówki

ZALEWA

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • suszone grzyby
  • musztarda z gorczycą
  • 10 g soli kamiennej
  • 20 g soli peklowej
  • ziele angielskie

DO DEKORACJI

  • pomidorki koktajlowe
  • 2-3 papryczki chili
  • 1-2 liście sałaty

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Cebulę i czosnek obrać. Razem z grzybami włożyć do rondelka i zalać 1 szklanką wody. Dodać sól kamienną i sól peklowaną, ziele, pieprz i tymianek. Zagotować. Zalewę wystudzić i odcedzić. Czystą zalewę, cebulę, zioła i grzyby odstawić na później.

Umyte i osuszone mięso przełożyć do miski. Zalewą polać mięso. Wstawić do lodówki na 12 godzin, kilka razy obrócic mięso, polać zalewą.

Mięso posmarować musztardą, obwiązac bawełnianą nitką. Włożyć do rękawa do pieczenia razem z ziołami, grzybami i pokrojoną cebulą z zalewy. Piec 1,5 godziny w 170 stopniach przy włączonej funkcji termoobiegu. Pokroić w plastry. Wyłożyć na liście sałaty, udekorować pomidorkami i papryczkami chili.