Print this page

Gulasz poleszucki

Zagłosuj
(1 Vote)

SKŁADNIKI

  • 1 kg wieprzowiny bez kości (np. łopatki)
  • 2 cebule
  • 8 suszonych borowików
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki soku z kiszonej kapusty
  • łyżka mąki
  • 4 łyżki oleju
  • kminek
  • sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Grzyby moczyć całą noc w małej ilości wody. Ugotować w tej samej wodzie, pokroić w paski. Zachować wywar.

Mięso pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać, obsmażyć na oleju z mięsem. Zalać wodą i sokiem z kiszonej kapusty. Dodać pokrojone grzyby, kminek, sól i pieprz. Przykryć i dusić około 45 minut na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

Mąkę wymieszać z wywarem z grzybów, wlać do mięsa, cały czas mieszając, zagotować. Podgrzewać jeszcze kilka minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Podawać z kaszą.