Zupa krem wielowarzywny

Zagłosuj
(2 głosy)

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek marchewki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki masła
  • cukier
  • świeże zioła
  • sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Marchewkę oczyścić, opłukać i osuszyć. Pokroić na kawałki, wrzucić do garnka. Dodać obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Oczyścić pietruszkę, w całości dodać do garnka. Seler obrać, również w całości dodać do warzyw. Warzywa zalać 1 litrem wody. Dodać masło i szczyptę soli. Gotować pod przykryciem, na średnim ogniu 20 minut.

Usunąć z zupy korzeń pietruszki i seler. Wywar z pozostawionymi warzywami zmiksować na gładki krem, ponownie gotować.

Do kremu dodać gęstą kwaśną śmietanę. Jeszcze chwilę całość podgrzewać, nie dopuszczając do wrzenia. Doprawić zupę do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawać ze świeżymi ziołami.

Dodaj komentarz

Upewnij się, że wprowadziłeś wszystkie wymagane informacje, oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.

Bardzolubie.pl All Rights Reserved

. ..