Golonka w kapuście

Zagłosuj
(2 głosy)

SKŁADNIKI

  • 2 golonki
  • 75 dag kiszonej kapusty
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 2 winne jabłka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki jasnego piwa
  • liść laurowy
  • 10 ziaren pieprzu
  • sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Marchewki, pietruszkę i czosnek obrać. Golonki opalić nad ogniem, opłukać i zalać wrzątkiem. Gotować 20 minut z warzywami, wyjąć, osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem.

Golonki ułożyć w brytfannie i piec 15 minut w temperaturze 200 stopni. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, piec 80 minut, podlewając co pewien czas piwem.

Dołożyć kapustę, liść laurowy i ziarna pieprzu. Piec pod przykryciem jeszcze przez 40 minut. Odkryć, dodać umyte i pokrojone jabłka, piec około 15 minut, aby jabłka i golonka nabrały rumianego koloru.

Dodaj komentarz

Upewnij się, że wprowadziłeś wszystkie wymagane informacje, oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.

Bardzolubie.pl All Rights Reserved

. ..