Pierogi kowieńskie z boczkiem

Zagłosuj
(0 głosy)

SKŁADNIKI

  • 40 dag mąki
  • 4 łyżki soku z cebuli
  • 2 jaka
  • 2 żółtka
  • sól

FARSZ

  • 40 dag chudego wędzonego boczku
  • 5 dag słoniny
  • cebula
  • 4 jajka na twardo
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1/4 łyżeczki cząbru
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mąkę przesiać na stolnicę, zagnieść z jajkami, żółtkami i sokiem z cebuli (nie dolewać wody). Przykryć i odstawić na 30 minut.

Cebulę posiekać, podsmażyć na słoninie. Dodać zmielony boczek, posiekane jajka na twardo, tartą bułkę, cząber, natkę, sól oraz pieprz. Całość wymieszać. 

Ciasto rozwałkować, wykroić krążki, nałożyć farsz, zlepić pierogi. Gotować partiami w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać podsmażone na słoninie ze skwarkami.

Dodaj komentarz

Upewnij się, że wprowadziłeś wszystkie wymagane informacje, oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.

Bardzolubie.pl All Rights Reserved

. ..